Kvalifikantka Martincová dál řádí! V Petrohradu zaskočila další favoritku

- Jan Vojkůvka

Výborného výsledku v Petrohradu dosáhla Tereza Martincová. Úspěšná kvalifikantka zaskočila další favoritku a po více než dvouhodinové bitvě přehrála Kazašku Julii Putincevovou 4:6, 6:2, 6:2 po výtečném obratu.

Martincové se podařilo do osmifinále turnaje WTA postoupit znovu po listopadovém úspěchu v Tchajpeji, kde však startovalo mnohem slabší pole tenistek.

Češka po úspěšně zvládnuté kvalifikaci narazila na kontroverzní Julii Putincevovou, která v utkání plnila roli výrazné favoritky, ale dokázala ji splnit jen v prvním setu. V něm napřed neudržela výhodu brejku, ale po úspěšném proražení servisu Martincové v sedmé hře dokázala první dějství doservírovat.

Když ale v úvodní hře druhé sady neproměnila tři brejkboly, začala se jí hra rozpadat. Martincová dokázala zcela převzít kontrolu nad zápasem a na dvorci začala dominovat. Po brejcích ve čtvrtém a osmém gemu slavila zisk druhého setu, zatímco naštvaná Kazaška odešla do útrob haly.

Česká tenistka pokračovala v cestě za senzačním vítězstvím i ve třetím setu. Ve druhé hře sice ještě dva brejkboly nevyužila, ale ve čtvrtém gemu dosáhla na klíčový brejk, který přes shodu v další hře potvrdila. V sedmém gemu sice Martincová čelila při svém podání dvěma brejkbolům, ale čtyřmi fiftýny v řadě hrozbu zažehnala a podržela servis. Následně na returnu přes shodu zakončila zápas.

Martincová dokázala v Petrohradu vyhrát i s kvalifikací už čtyři zápasy a kromě postupu do osmifinále si zajistila posun ke 150. místu ve světovém žebříčku. V dalším kole ji čeká lepší z dvojice Dominika Cibulková/Jekatěrina Alexandrovová.