Češi se chystají na premiérovou kvalifikaci. Navrátil chce začít tým omlazovat

- Jan Vojkůvka

Český daviscupový tým se od neděle připravuje v Ostravě na start dvoudenního zápolení o postup na finálový turnaj do španělského Madridu. K radosti kapitána Jaroslava Navrátila jsou všichni nominovaní zdraví a v dobré kondici, čeká je však ještě hodně tuhý trénink, než v pátek dojde k prvním zápasům.

„Už jsme tu kompletní. Lukáš Rosol přijel dokonce už v neděli a včera si i zahrál,“ těšilo kapitána během pondělního rozhovoru při tréninku. „Povrch udělali dobře. Je středně rychlý, možná pomalejší, ale jak se tu bude trénovat devět hodin denně, tak se trochu zrychlí.“

„Je to ideální, jak jsme chtěli, aby míč skákal nahoru,“ podotkl.

Navrátila potěšil i fakt, že všichni nominovaní přijeli do Ostravy v dobré zdravotní a fyzické kondici. „Všichni zdraví, snaží se a makají, i mladí. Příprava je zatím dobrá, a je dobře, že mladí vidí, jak se při Davis Cupu vlastně trénuje,“ upozornil s ohledem na dva nováčky v týmu Tomáše Macháče a Jiřího Lehečku.

Ti na sebe upozornili svými výkony na konci minulé sezony a na začátku tohoto roku, díky čemuž si vysloužili nominaci. „Hlavně jsem je vzal i proto, že potřebujeme tým trochu oživit. Pro český tenis je důležité, abychom mladé do týmu vměstnali. Také uvidí, co Davis Cup odnáší, a co se od nich v budoucnu čeká. A když bude šance, tak bych chtěl dát jednomu z nich příležitost si zahrát.“

Navrátil připomněl, že Macháč vyhrál na konci minulé sezony tři turnaje futures a Lehečka udělal velký výkonnostní skok mezi juniory, když se posunul v žebříčku na 11. místo.

„Myslím, že šanci v týmu musí dostat. Je to omlazení a viděli jsme to i v Maďarsku. Podstatou je, abychom třeba do pěti let dokázali udělat nějaký nový tým s jedním lídrem a pár mladými,“ dodal Navrátil.