OH Rio 2016: Kvitová vybojovala bronzovou medaili po třísetové bitvě! Třetí místo bere i Šafářová se Strýcovou

- Daniel Kubelka

Tenisový turnaj brazilských olympijských her pomalu míří do svého finiše. Po neúspěšných pátečních bojích v semifinále čekal v sobotu na české tenisty zápas o bronz. Petra Kvitová ve velké bitvě přehrála ve třech setech Portoričanku Monicu Puigovou, bronz braly také Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou, které přehrály Andreu Hlaváčkovou a Lucii Headeckou.

Nepříliš povedený pátek zažili čeští tenisté v brazilském Riu. Tři semifinále a tři porážky, na takovou bilanci je nejlepší co nejrychleji zapomenout a možná i proto přijdou vhod duely o bronz naplánované již na dnešní den.

Petra Kvitová po včerejší třísetové porážce s Monicou Puigovou zabojuje o třetí místo v zápase proti Madison Keysové. Jedenadvacetiletá Američanka v pátek nestačila na Němku Kerberovou a chuť si bude chtít spravit právě v zápase s českou tenistkou. A bylo to drama se vším všudy! Radost, zklamání, bojovnost, euforie. To vše bylo na obou stranách dvorce k vidění během souboje o třetí místo na olympijských hrách v Riu.

Že mělo jít o naprosto vyrovnaný souboj, o tom svědčí nejen žebříčkové postavení obou hráček (Kvitová 14., Keysová 9.), ale také bilance vzájemných zápasů, která je naprosto vyrovnaná. Dva duely opanovala česká jednička, ve dvou se pak radovala její sobotní soupeřka, přičemž na tvrdém povrchu vyznívá statistika o něco lépe pro naší hráčku. Poslední souboj však letos v květnu na římské antuce opanovala Keysová, to však proti ní stála protivnice, která za sebou neměla úspěšné vystoupení na letní olympiádě...

V prvním setu si obě tenistky držely servis až do stavu 5:5. První sadu sice zahájila lépe Kvitová, ale nevyužila brejkbol v prvním gemu, stejně jako Keysová neuspěla ve čtvrté hře. V desátém gemu navíc musela odvracet dva setboly Keysové při vlastním podání. Zvládla to a v jedenáctém gemu byla na podání americká hráčka a Kvitová předvedla dokonalé provedení pravidla "nedáš, dostaneš". Vypracovala si brejkbol, využila ho a následně při podání potvrdila a vyhrála 7:5.

Druhý set byl o poznání jiný. Kvitová se nedokázala dostat ani k jednomu brejkbolu, za to Keysová na returnu od úvodu tvořila nátlak, hrála přesné údery a přetavila to i v úspěšné brejky v šestém a osmém gemu, díky čemuž vyhrála 6:2 a srovnala stav.

A pokud byl druhý set zcela jiný oproti prvnímu, třetí sada byla diametrálně odlišná od té druhé. Keysová ztratila hned v prvním gemu podání, vzápětí nevyužila šanci na rebrejk a po boji v dramatickém třetím gemu ztratila servis podruhé.

Kvitová po potvrzení brejku vedla 4:0 a prakticky stačilo zápas jen doservírovat. Jenže Petra, která se dostala do bojové nálady, si i v pátém gemu vypracovala dva brejkboly. Tentokrát je sice nevyužila, ale Keysová, viditelně rozhozená, si jen s obtížemi držela podání. Dotáhla to sice do stavu 2:5 ze svého pohledu, avšak Kvitová měla při vlastním servisu tři mečboly. Ani jeden však nevyužila! Dvakrát přitom zastavila míček páska a Keysová, aby podpořila drama, si přes shodu vypracovala brejkbol.

Nevyužila ho, Petra odvrátila hrozbu ztráty podání a vybojovala si čtvrtý mečbol, který už využila a vyhrála bronzovou olympijskou medaili.

Souboj, který si nikdo nepřál, tak by se dal nazvat duel o třetí místo olympijské čtyřhry, ve kterém se utkaly dva české páry. Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou vyzvaly v zápasu o bronz Andreu Hlaváčkovou a Lucii Hradeckou, a po výhře ve dvou setech, 7:5 a 6:1 vybojovaly olympijskou medaili!

Vítězky duely přitom nevstoupily do zápasu dobře. V nervózním úvodu dvakrát přišly o servis a i když jednou dokázaly soupeřkám oplatit stejnou mincí, po nervydrásající bitvě ve čtvrtém gemu prohrávaly 1:3. Hlaváčková s Hradeckou držely vedení o dvě hry až do desátého gemu, ve kterém nevyužily dva setboly, což se následně ukázalo jako klíčový okamžik prvního setu a možná i celého zápas. Šafářová se Strýcovou totiž braly i další dvě hry a po výhře 7.5 se ujaly vedení v zápase.

Druhá sada pak byla vyrovnaná jen v samotném začátku. Ve třetí hře se nejprve Šafářová se svou parťačkou dokázaly odvrátit tři brejkboly, následně pak čistou hrou připravily duo H+H o podání a získaly důležitý náskok. Od svatu 3:1 až do konce sady pak ztratily již jen tři fiftýny a prvním proměněným mečbolem odstartovaly bronzovou olympijskou radost!

Semifinále měla na programu také soutěž smíšené čtyřhry. V ní se přesdstavil i Radek Štěpánek po boku Lucie Hradecké, český mix však nestačil na americkou dvojici Matteková-Sandsová, Sock ve dvou setech, 4:6 a 6:7 (3). Štěpánek se tak o vysněnou olympijskou medaili utká v zápase o třetí místo s indickým párem Bopanna, Mirzaová.

Muži

Semifinále dvouhry

Kei Nišikori (JPN) - Andy Murra (GBR)  1:6, 4:6
Juan Martín Del Potro - Rafael Nadal (ESP)  5:7, 6:4, 7:6 (5)

Ženy

Finále dvouhry

Monica Puigová (PUR) - Angelique Kerberová (GER)  6:4, 4:6, 6:1

Dvouhra - o 3. místo

PETRA KVITOVÁ - Madison Keysová (USA) 7:5, 2:6, 6:2

Čtyřhra - o 3. místo

ŠAFÁŘOVÁ, STRÝCOVÁ - HLAVÁČKOVÁ, HRADECKÁ   7:5, 6:1

Mix

Semifinále

Mirzová, Bopanna (IND) - V. Williamsová, Ram (USA)  6:2, 2:6, 3:10
Matteková-Sandsová, Sock (USA) - HRADECKÁ, ŠTĚPÁNEK  6:4, 7:6 (3)