Ztráta vedení ji nerozhodila. Martincová zaskočila domácí favoritku

- Jan Vojkůvka

Proti všem papírovým předpokladům se dokázala v Petrohradu postavit Tereza Martincová. Tenistka z konce druhé světové stovky zvládla projít přes náročnou tříkolovou kvalifikaci a po překvapivém vítězství nad Natalií Vichljancevovou 6:4, 6:1 si zahraje hlavní soutěž.

Martincová bývalou 54. hráčku světa zdolala za necelou hodinu a půl hry a v utkání ji nerozhodila ani ztráta jasného vedení v prvním setu.

Česká tenistka vlétla do zápasu s agresivní hrou a rychle vybojovala dva brejky a vedení 4:0. Poté si sice prošla menší herní krizí a smůlou, a ztratila naopak sama dvě podání, ale z prohospodařeného náskoku si vůbec nic nedělala.

Hned v osmé hře totiž prorazila domácí favoritce znovu servis a šla podávat na zisk první sady. Opět ale na podání selhala a hladce si ho prohrála. Jenže stejně, jako dělal servis problém Martincové, dělal ještě větší i Vichljancevové. Česká hráčka na returnu zabrala, a ač neproměnila první tři setboly, přes dvě shody se dostala k dalšímu, který už využila.

Pořádně tím nalomila sebevědomí Rusky, jež ve druhé sadě nedokázala klást adekvátní odpor. Martincová od stavu 1:1 vyhrála pět gemů v řadě a při druhém mečbolu duel zakončila.

Češka tím potvrdila svou skvělou formu. V Petrohradu musela už v prvním kole bojovat s členkou elitní stovky Larou Arruabarrenovou, kterou zdolala ve třech setech a vykročila tím za pořádným úspěchem, ale především také obhajobou bodů z minulé sezony. Už loni totiž prošla z kvalifikace do hlavní soutěže, ve které v prvním kole podlehla Robertě Vinciové.