Australian Open: Forejtek se Svrčinou mají titul! Djokovič v semifinále dominoval

- Redakce

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: V pátek se na Australian Open rozdávají první tituly. Jeden z nich vybojovali čeští tenisté Dalibor Svrčina a Jonáš Foretek, kterým se povedlo triumfovat v juniorské čtyřhře, když porazili americký pár Cannon Kingsley, Emilio Nava 2:0 na sety. V ženské čtyřhře získaly titul Stosurová s Čang.

Češi slaví juniorský titul v deblu
Česká dvojice Jonáš Forejtek, Dalibor Svrčina dotáhla na Australian Open svou jízdu v juniorské čtyřhře až do konce, ve finále porazila americké duo Cannon Kingsley, Emilio Nava po setech 7:6(5), 6:4 a slaví cenný titul. Zápas začal třemi brejky v řadě, po kterých Češi prohrávali, ale později se jim povedlo získat ztracený servis zpět a dokonce měli setbol, který však nevyužili. Úvodní sadu tak nakonec vyhráli až v tiebreaku.

Ve druhém setu Svrčina s Forejtkem nečelili ani jednomu brejkbolu a rozhodnout se jim povedlo v desátém gemu při podání soupeřů, kdy využili svůj druhý mečbol. Češi na celém turnaji neztraili jediný set.

„Řekli jsme si, že to tady v Austrálii spolu spíš jen zkusíme, protože minulý rok se nám moc nedařilo,“ prozradil exkluzivně pro Tenisový svět Forejtek, že velké cíle český pár před turnejm ani neměl. „Ale dost jsme se od loňska zlepšili, sehráli jsme se a už v Traralgonu jsme nehráli zle. Tady na Australian Open už to bylo hodně slušné. Dobře jsme se doplňovali, chodili rychle na síť a tím jsme turnaj vyhráli.“

„Když hrajeme dobře, můžeme spolu porazit kohokoliv,“ doplnil svého kolegu Svrčina. „Soupeři ani nevidí, jak rychle jsme na síti. Bylo důležité, že jsme dnes vyhráli tiebreak. Za stavu 6:5 jsem šel na return, zahrál jsem to slušně, Jonáš měl krátký míč, uklouzl, ale zahrál to ještě přes síť a potom dal výborný volej,“ popsal Svrčina klíčové okamžiky v prvním setu, které pak český pár nasěroval k vítězství. „Tím jsme vyhráli set, oni pak trochu odpadli. My jsme si drželi servis a věděli jsme, že bychom je měli brejknout a vyhrát.“

Forejtek se Svrčinou se stali prvním mužským juniorským párem, který získal grandslamový titul, od roku 1985, kdy titul slavili Petr Korda a Cyril Suk v Paříži na French Open. Českým párem, který naposledy triumfoval v juniorské čtyřhře na Australian Open byla v roce 2015 dvojice Markéta Vondroušová, Miriam Kolodziejová.

Djokovič ve finále doplnil Nadala
Světová jednička Novak Djokovič nezaváhal ani v semifinále, když v roli velkého favorita porazil francouzského tenistu Lucase Pouilleho za pouhou hodinu a půl hladce 6:0, 6:2, 6:2. Djokovičovi po celý zápas skvěle fungoval servis, ani jednou nemusel čelit brejkbolu. Ve finále si Srb zahraje se svým španělským rivalem Rafaelem Nadalem o svůj už sedmý titul z Australian Open. Ten zatím poslední získal v roce 2016.

Nadal s Djokovičem proti sobě sehráli už dvaapadesát utkání a v bilanci má lehce navrch Djokovič (27:25), který vyhrál také poslední souboj v semifinále Wimbledonu 3:2 na sety, 10:8 v tom rozhodujícím. Na Australian Open se utkají teprve podruhé, dopoavad se utkali jen ve finále v roce 2012 a po pětisetové bitvě se tehdy z titulu radoval Srb.

Stosurová s Čang získaly na Australian Open titul ve čtyřhře
Překvapivé tažení nenasazené dvojice Samantha Stosurová, Šuaj Čang se nezastavilo ani ve finále ženské čtyřhry. Australsko-čínský pár porazil i turnajové dvojky Tímeu Babosovou, Kristinu Mladenovicovou po setech 6:3 a 6:4. Pro Stosurovou jde o premiérový titul z Melbourne, už před tím vyhrála ve čtyřhře Roland Garros a US Open a samozřejmě také US Open ve dvouhře. Pro Čang jde o první grandslamový titul vůbec.

Rod Laver Arena
Stosurová (AUS), Čang (CHN) – Babosová (HUN), Mladenovicová (FRA) 6:3, 6:4
Novak Djokovič (SRB) – Lucas Pouille (FRA) 6:0, 6:2, 6:2

Kurt 7
FOREJTEK, SVRČINA – Kingsley, Nava (USA) 7:6(5), 6:4