Mauresmová mě změnila. Trénuju jen, když chci, hlásí semifinalista Pouille

- Marek Bartošík

Kdo by to byl před turnajem tušil. Lucas Pouille v pátek vyzve šestinásobného vítěze turnaje Novaka Djokoviče o místo ve finále Australian Open. Do letoška přitom Francouz vypadl při všech svých pěti účastech na australském grandslamu v 1. kole.

Úspěch na grandslamu není pro někdejší světovou desítku Lucase Pouilleho nic nového. V roce 2016 postoupil mezi nejlepší osmičku ve Wimbledonu a na US Open, kde dokonce porazil Rafaela Nadala. Od té doby ale výraznější výsledek nepřišel.

Málokdo čekal, že se dostaví zrovna v Melbourne, kterému Francouz dlouho nemohl přijít na chuť. „Stejně jako fanoušci jsem ani já nic neočekával. Chtěl jsem vyhrát první zápas,“ uvedl pro oficiální web ATP Pouille, jemuž aktuálně patří 31. příčka v žebříčku.

Důležitým momentem bylo 3. kolo proti domácímu Popyrinovi, které Pouille vyhrál v pěti setech. „Přesně takové bitvy potřebuji k tomu, abych získal sebevědomí,“ neváhal přiznat čerstvý grandslamový semifinalista, který po Australanovi přemohl Čoriče a Raonice.

Za úspěchem čtyřiadvacetiletého Francouze stojí dvojnásobná grandslamová vítězka Amélie Mauresmová, která dříve vedla Andyho Murrayho. „Pomohla mi získat sebevědomí, změnit mou osobnost a nastavení mysli. Mým cílem je nyní zlepšovat hru nezávisle na tom, jaké budou výsledky,“ netají Pouille, který má pro svou trenérku jen slova chvály.

„Myslím, že je skvělá. Nechybí jí motivace a soustředění. Zároveň ale při tréninku připouští vtipkování,“ doplnil.

Vítěz pěti ATP turnajů včetně „pětistovky“ ve Vídni loni ztratil chuť ze hry. „Ani nevím, jak se to stalo. Je těžké se pak vrátit. Přemýšlel jsem a dospěl jsem ke stanovisku, že si chci svůj pobyt na okruhu co nejvíc užít.“

V čem nový přístup spočívá? „Jsou dny, kdy se mi nechce pracovat, takže trénink odložím. Trénuju jen, když chci,“ uzavřel Pouille, jenž se po turnaji posune minimálně na 17. místo.