O bronz budu bojovat, přijela jsem pro medaili, hlásí Kvitová po porážce

- Daniel Kubelka, Lukáš Peroutka

Petra Kvitová si finále olympijského turnaje nezahraje. Zápas s Monicou Puigovou v semifinále připomínal jízdu na horské dráze, bohužel pro českou tenistku s hodně smutným dojezdem. Portoričance podlehla ve třech setech, ačkoliv se jí úvod zápasu nadmíru vydařil.

(Původní zpravodajství z Ria přímo pro Tenisový svět)

„Začala jsem dobře, soupeřka ze začátku i dost kazila. Byla asi trochu nervózní. Já jsem si pak bohužel neudržela servis, kdy to bylo důležité a ona se v tom okamžiku vrátila do zápasu. Začala hrát neuvěřitelně a já jsem na tom kurtu v tu chvíli byla ta druhá a nemohla jsem s tím udělat vůbec nic. Když přiletěla „koule“, tak jsem ani neměla čas na to zareagovat. To bylo hrozně nepříjemné,“ zhodnotila šestadvacetiletá hráčka průběh první sady, ve které jí nepomohlo ani rychlé vedení 3:0.

Druhé dějství naopak patřilo rodačce z Bílovce, která Portoričanku mlela od začátku až do konce a zvítězila hladce. „Ve druhém setu jsem převzala iniciativu a ona se trochu stáhla. Ve třetí sadě to už byla taková přetahovaná, jakona houpačce,“ popsala Kvitová nervydrásající závěr zápasu, který však patřil její soupeřce, která mohla oslavit postup do olympijského finále.

Dvojnásobná wimbledonská šampiónka tak musela spolknout poněkud hořkou pilulku a minimálně na další čtyři roky musí zapomenout na svůj sen o olympijském zlatu. „Je to těžká porážka. Musím říct, že tohle nebude zápas, na který bych mohla být pyšná. Ve třetím setu, když jsem pořád dotahovala náskok soupeřky, tak to pro mě bylo ohromně psychicky náročné. Tenis, a sport obecně, je nahoru a dolů. Chvíli jste v euforii a za chvíli jste zase dole. Zítra hraju o bronz, tak se zase musím zmobilizovat. Teď ve mně samozřejmě převládá zklamání, ale věřím, že za pár hodin to bude lepší,“ věřila Kvitová, že v sobotním duelu o bronz jí myšlenky na nevydařené semifinále nebudou svazovat.

Monica Puigová, to není jméno, které by bookmakeři před začátkem turnaje pasovali do role jedné z favoritek. Portoričanka ještě na začátku roku figurovala na konci první stovky žebříčku, nyní se však bude brát o nejcennější kov na olympiádě. „Spousta lidí její jméno ani nezná, do podvědomí lidí se ještě tolik nezapsala. Na druhou stranu jsem věděla, že musí hrát dobře, jinak by nebyla v semifinále. Lidi ji ale brzy začnou registrovat. Já jsem určitě nepodléhala tomu, že to bude jednoduchý zápas. Věděla jsem, že bude nebezpečná,“ dodala Kvitová s tím, že svou soupeřku před zápasem vědoma si jejích kvalit rozhodně nepodcenila.

Utkání olympijského turnaje jdou rychel za sebou a tak se nabízela otázka, zda třeba úspěšná reprezentantka už trochu nepociťovala únavu, která se mohla na jejím výkonu podepsat. „Už včera jsem se cítila trochu hůře na kurtu. Jak se kumuluje únava ze zápasů, tak to není úplně nejlepší. I tak si ale myslím, že jsem se nehýbala úplně nejhůř.“

Na své poměry se Češka v neúspěšném semifinále chovala na kurtu trochu tišeji než je jejím zvykem. „Dnes jsem se úplně necítila na to, že bych měla na kurtu řvát. Spíš jsem bojovala sama se sebou, s tím, co musím dělat. Nechtěla jsem zbytečně plýtvat energií.“

Na Kvitovou tak místo boje o olympijské zlato čeká „pouze“ duel o bronzovou medaili. Jak těžké je pro tenistku se tak rychle sebrat po porážce? „Je to po tenistu nezvyklé, takhle brzy po porážce se muset oklepat. Raději bych bojovala o zlato, ale bronz je také krásná medaile. Přijela jsem sem získat medaili a doufám, že se z toho brzy oklepu,“ dodala Kvitová, že o motivaci má postaráno.