Nadal zničil Tsitsipase a nadále sní o historickém milníku

- Marek Bartošík

Očekávala se velká bitva. Rafael Nadal ji však nepřipustil a Stefanose Tsitsipase porazil 6:2, 6:4 a 6:0. Popáté v kariéře si Španěl zahraje finále Australian Open. Podle počtu titulů se jedná o jeho nejméně oblíbený grandslam, což by letos rád napravil.

Legendární vítězné finále proti Federerovi v roce 2009, ale také prohraná finále z let 2012, 2014 a 2017. Taková je historie Rafaela Nadala na Australian Open. Nyní by rád získal druhý titul, čímž by se stal prvním tenistou v „open“ éře, který bude mít na kontě alespoň dvě trofeje ze všech turnajů velké čtyřky.

Našlápnuto má skvěle. Letos v Melbourne zatím neztratil ani set, v semifinále zničil dvacetiletého Stefanose Tsitsipase 6:2, 6:4 a 6:0. Ani chvilku to nevypadalo, že by snad Nadal mohl zaváhat.

První set získal díky dvěma brejkům z třetí a sedmé hry hladce 6:2 za pouhou půlhodinu. Nejvyrovnanější byla druhá sada, v níž si Tsitsipase čtyřikrát udržel servis i díky třem odvráceným brejkbolům v řadě z pátého gemu. Za stavu 4:4 však Nadal zabral a set strhl na svou stranu.

Ve třetím dějství pokračovala Nadalova dominance. Sedmnáctinásobný grandslamový vítěz nepovolil dvacetiletému Řekovi ani gem a dokráčel k jasnému vítězství. Na kurtu se zdržel méně než dvě hodiny.

„Je to pro mě skvělý turnaj, cítím se výborně. Před pár týdny, když jsem se odhlásil z Brisbane, jsem si nedokázal představit, že bych v Melbourne mohl tak uspět,“ přiznal Nadal.

Dvaatřicetiletý tenista svému soupeři nabídl jediný brejkbol, který navíc odvrátil. Připsal si 28 vítězných úderů a 14 nevynucených chyb. Na síti uhrál 18 z 22 míčků. Po svém prvním servisu vyhrál 34 ze 40 výměn. Při cestě za jasným vítězstvím vykouzlil i svůj pověstný „banana“ forhend.

Ve finále se rozjetý a stále čerstvý Nadal utká s vítězem pátečního zápasu Novak Djokovič vs. Lucas Pouille. V něm je jasným favoritem srbská světová jednička, která v Melbourne sní o rekordním sedmém titulu.

Australian Open, Melbourne (AUS, 29 687 000 A$, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Stefanos Tsitsipas (GRE, 15.) – Rafael Nadal (ESP, 2.) 2:6, 4:6, 0:6