Historický milník na dosah. Češky mohou v Melbourne docílit jedinečného úspěchu

- Redakce

Petra Kvitová s Karolínou Plíškovou mohou na letošním Australian Open dosáhnout něčeho, co tu ještě nebylo. Přinejmenším však mají na dosah vyrovnání českého grandslamového maxima. Dvě semifinalistky na turnaji velké čtyři měla Česká republika ve své samostatné historii zatím pouze jednou...

Zatím suverénně nejúspěšnějším českým grandslamem byl Wimbledon v roce 2014. Do čtvrtfinále tehdy postoupily Petra Kvitová, Lucie Šafářová a Barbora Strýcová (tedy Záhlavová). V semifinále se pak proti sobě postavily Kvitová se Šafářovou. Do finále postoupila Kvitová, která získala svůj druhý wimbledonský titul.

Od té chvíle český tenis na dvě grandslamové semifinalistky čeká. A ani dvou čtvrtfinalistek se moc často nedočkal. Letošní Australian Open je tak po dlouhé době opět fantastický z hlediska výkonů Češek.

Naposledy byly dvě české tenistky ve čtvrtfinále grandslamu na US Open 2017, což bylo po velmi dlouhé době (již zmíněného Wimbledonu). Opět to byly Petra Kvitová a Karolína Plíšková, které mezi nejlepšími usilovaly o úspěch. Do semifinále se však tehdy nedostala ani jedna z nich.

Letos Češky v Melbourne válí. Kvitová je v neskutečné formě a bez ztráty setu prolétla mezi nejlepší čtyřku. Doplnit ji může Plíšková už ve středu. Stalo by se teprve podruhé v samostatné historii České republiky, že by ženský tenis měl v semifinále hned dvojí zastoupení.

A vůbec poprvé by český tenis mohl mít dvě finalistky! K takovému úspěchu je sice ještě hodně daleko, ale pokud by Karolína Plíšková dokázala zdolat suverénní Serenu Williamsovou, byla by velmi blízko, stejně jako Kvitová.

Už jen postup Kvitové do jejího druhého semifinále na Australian Open v kariéře je obrovský úspěch. Případný úspěch Plíškové, kterým by se vyrovnalo české grandslamové maximum, by byl přímo senzací. Nemluvě o tom, co by mohlo následovat...

A zapomenout nesmíme ani na další podstatný fakt. Petra Kvitová po výhře nad Ashleigh Bartyovou pronikla v aktualizovaném pořadí světového žebříčku na první místo. Letošní sezona zkrátka nemohla začít lépe.

Potvrdí i Karolína Plíšková lednovou dominanci českých tenistek?