Plíšková dostává od trenérky sodu. Bude z toho první grandslam?

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Conchita Martínezová je v tenise pojem. Sama vyhrála Wimbledon a k titulu z nejslavnějšího grandslamu dovedla i Garbine Muguruzaovou. Pak ale po jejích službách sáhla Karolína Plíšková, která teď díky Martínezové stoupá herně i psychicky. „Opakujeme Karolíně, aby neustávala v agresivitě. Musí zůstat během turnaje soustředěná a pozitivně naladěná každý zápas,“ říká španělská trenérka.

Ne nadarmo dala Martínezová Plíškové za příklad Rafaela Nadala. „Myslím, že Rafa Nadal je dokonalý vzor. Karolína mi sama říkala: „Podívej, vede 6:0, 6:1, 3:0 a hraje úplně stejně jako na začátku zápasu. Jede pořád stejně.“

Plíšková sama tuší, že v tomhle má ještě rezervy. Občas mívá tendenci balonek, ze svého pohledu nedůležitý, odbýt. „Snažím se teď už nevypouštět gamy, ani když je to 40:0 nebo naopak. To jsem dřív úplně nedokázala. Vím, že tím úderem asi gem neotočím, ale může to pak udělat rozdíl později,“ říkala Plíšková po osmifinálovém zápase s Muguruzaovou.

Ten zahrála naprosto parádně, nevypustila jediný balonek a za celý zápas měla jen tři nevynucené chyby. „To znamená, že se na kurtu skvěle pohybuje. A že je pořád ve správné pozici za míčkem,“ chválila pak Plíškovou Martínezová.

Pro ni samotnou to byl v osmifinále pikantní souboj – vždyť Muguruzaovou ještě loni trénovala a dovedla ji v roce 2017 k wimbledonskému titulu. Teď už ale Martínezová fandila v hráčském boxu naopak Plíškové.

„Bylo legrační vidět Garbine na druhé straně. Ale když někoho koučuju, jsem pořádně rozpumpovaná. Zápasy fakt intenzivně prožívám. Nikomu nepatřím, můžu si dělat, co uznám za vhodné. Ale snad mě má Garbine pořád ráda,“ smála se Martínezová, bývalá světová dvojka.

Na Plíškovou se snaží uplatnit metodu cukru a biče. Jednak ji nutí hrát každý míček naplno, a to nejenom v zápase, ale i na tréninku nebo rozehrávce. Protože na grandslamu může být každý takový balonek klíčový pro úspěch. „Ona ví, o čem mluví, vždyť sama grandslam vyhrála. Díky ní jsem teď pečlivější,“ věděla Plíšková.

Na druhé straně se ale Martínezová snaží s Plíškovou mluvit, udržovat dobrou náladu a pozitivní vibrace do každého zápasu. „Karolína musí zůstat během turnaje soustředěná a pozitivně naladěná po celý zápas,“ vysvětlovala trenérka a dodala: „Nečtu, co se píše v médiích, a ona taky ne. Tohle je na grandslamu strašně důležité, musí se těch čtrnáct dní soustředit jenom na sebe.“

Plíšková se tak pod vedením zkušené trenérky uzavírá do své grandslamové bubliny, ve které se pokusí prorazit až k úspěchu. Na Australian Open má zatím skvělou formu a na vrchol jí zbývají tři zápasy.

Jenže už ten první – čtvrtfinálový – bude obrovsky těžký. Plíšková totiž bude hrát ve středu proti Sereně Williamsové, která v Melbourne exceluje a zatím nedala žádné soupeřce šanci. Česká tenistka už ale dokázala americkou legendu porazit, dokonce na „jejím“ US Open, takže může jít do zápasu v klidu.

„Karolína je na tuhle výzvu připravená. Musí se držet svého tenisu. Předvést svůj nejlepší výkon.Už ji porazila, což jí dává sebevědomí. Ale musí se držet své rutiny a dobře se připravit,“ říkala před atraktivním středečním duelem Martínezová.

Možná, že ona je opravdu tou správnou osobou, která Plíškové pomůže ke grandslamovému titulu. A když ne tady v Melbourne, tak možná jinde. Ostatně kdo jiný by měl v tomto ohledu poradit lépe než bývalá grandslamová šampionka? Nikdo takový v týmu Plíškové dosud nebyl...