Bastarde! řval po rozhodčím Carreno Busta. Pětihodinové drama skončilo prudkou hádkou

- Jan Vojkůvka

Bylo to krásné pětihodinové drama o postup do čtvrtfinále. Mohlo se na něj vzpomínat jako na jeden z klasických maratonských zápasů. To by však nesmělo dojít v rozhodujícím supertiebreaku ke kontroverzní situaci, po níž zůstala v ústech hráčů i tenisových příznivců hořká pachuť.

Pablo Carreno Busta vedl v supertiebreaku páté sady nad Keiem Nišikorim 8:5 a závěr zápasu měl plně pod kontrolou. Na servisu byl japonský tenista, který se poté vydal k síti. Carreno Busta chtěl soupeře podél levé lajny prohodit, ale trefil pásku, po níž se míček snesl kousek za síť na lajnu... A Nišikori mohl v poklidu zakončit.

Jenže zatímco Japonec udeřil do míčku a poslal ho podél lajny do volného kurtu, čárový rozhodčí zakřičel ve stejnou chvíli aut. Španěl, jenž mezitím běžel na opačnou stranu, než Nišikori zahrál, si vyžádal jestřábí oko. A to odhalilo, že jeho míček do autu nespadl. Pochopitelně požadoval opakování výměny, ale rozhodčí Thomas Sweeney se tentokrát neřídil striktně pravidly a přisoudil míček Nišikorimu, který by, tak jako tak, bod získal.

To se ale Carrenovi nelíbilo a s rozhodčím se začal dohadovat. „Zakřičel aut dřív, než trefil míček,“ křičel rozzuřený Španěl po rozhodčím. Ten mu trpělivě vysvětloval, že na úder Nišikoriho to nemělo vliv. Došlo tak k paradoxní situaci, kdy si Carreno Busta vzal jestřábí oko, ale to mu ani přes úspěch nepomohlo.

Po prudké hádce s rozhodčím ztratil i zbytek náskoku a ze stavu 8:6 prohrál 8:10. Dramatický pětisetový duel prohrál 7:6(8), 6:4, 6:7(4), 4:6, 6:7(8).

Vášně ho neopustily ani při odchodu z kurtu. Po utkání rozhodčímu nepodal ruku, vzteky hodil svou taškou, a nakonec se otočil směrem ke Sweeneymu a počastoval ho dost nelichotivým pojmenováním: „Bastarde!“

Na tiskové konferenci po utkání se sice španělský tenista omlouval a přiznal, že jednal pod náporem emocí, ale jeho výstup poničil jinak skvělý dojem z parádní bitvy s Nišikorim. Na druhou stranu, bez ohledu na lidské rozhodnutí, podle pravidel měla být výměna nejspíš opakována.