Peklo pro teenagerku od usměvavé Petry. Dostala jsem lekci, řekla nešťastná soupeřka

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Sedmnáctiletá Amanda Anisimovová po zápase s Petrou Kvitovou přiznala: „Dneska jsem dostala tenisovou lekci. Ale aspoň to bylo od jedné z nejlepších.“ Pokud si myslela, že českou favoritku porazí stejně jako loni, hodně se zmýlila. Kvitová slavila po jasném vítězství 6:2 a 6:1 postup do čtvrtfinále.

Mladičká Anisimovová loni Kvitovou senzačně porazila na Indian Wells. Tehdy byla v nebi, v neděli ale přišlo čiré peklo. Excelentně hrající Češka povolila soupeřce jen tři gemy a Anisimovová byla na kurtu tak frustrovaná, že neměla při svém prvním grandslamovém osmifinále daleko k slzám.

Deptající byla hlavně statistika podání české hráčky – 86 procent prvních servisů dopadlo do kurtu, takže mladá Američanka neměla na nic čas. „86 procent je pro mě překvapivé číslo. Mezi sety se radši ani nedívám na tabuli, kde statistiky ukazují, raději si říkám – koukej někam jinam,“ smála se po zápase spokojená Kvitová.

Rozhodně nechtěla opakovat šok z loňského roku, kdy ji tehdy ještě šestnáctiletá Anisimovová porazila. „Péťa byla před zápasem pořádně obezřetná,“ chválil svou svěřenkyni kouč Jiří Vaněk.

To samé potvrdila i sama Kvitová: „Jsem nesmírně spokojená, hlavně jak jsem to sama zvládla uvnitř sebe. Přece jen hrát s takhle mladou hráčkou, navíc když jsem si ní naposledy prohrála, není nic příjemného.“

Kouzlo úspěšného tažení Kvitové na turnaji je hlavně ve výjimečné psychické pohodě. Pomohl tomu i „trénink“ na turnaji v Sydney, kde česká jednička vyhrála titul a při tom si ani jednou nevolala trenéra Vaňka na kurt. Aby zvládla krizové okamžiky sama.

Skvělý trénink na grandslam, kde je zakázáno trenéry k lavičce volat. „Na grandslamech se to nesmí, tak jsme to brali jako přípravu. A evidentně to zvládám i sama, takže jsem samozřejmě ráda,“ usmívala se Kvitová, která ve čtyřech zápasech na Australian Open ztratila pouhých sedmnáct gemů.

A navázala tak na skvělé tažení právě ze Sydney – celkem už má devět vítězných zápasů v řadě. „Petra si přivezla ze Sydney pozitivní energii. Prospělo jí, že neměla moc času nad ničím před začátkem grandslamu přemýšlet a jde ze zápasu do zápasu,“ potvrdil kouč Vaněk.

Devět výher v řadě je skvělé číslo, vítězné série umí sympatická blondýnka s nejrychlejší hrou na okruhu i delší. Loni zvládla úctyhodných třináct výher v řadě. To by na grandslamový titul z Australian Open stačilo – na vrchol teď Kvitové chybí už jen tři zápasy.

„To je ještě daleko. Vím, jak těžké je vyhrát grandslam,“ řekla dvojnásobná wimbledonská šampionka. Teď byla hlavně ráda, že po sedmi letech došla na Australian Open do čtvrtfinále. „Jsem tady od toho, abych hrála každý zápas naplno, abych si tenis užívala, to je teď nejdůležitější,“ dodala Kvitová.

A možná právě to je tím správným receptem k tomu, aby česká favoritka došla v Austrálii co nejdál. Protože sama Kvitová i trenér Vaněk vědí, že jakmile má příliš času přemýšlet, není to pro její tenis dobře.

V úterý půjde česká hráčka bojovat na centrálním kurtu v Melbourne o postup do semifinále. Oblíbenkyně fanoušků teď bude mít tribuny nakloněné nezvykle proti sobě – hraje totiž s domácí nadějí Ashleigh Bartyovou. Obě tenistky se přitom teprve před týdnem utkaly ve finále zmíněného turnaje v Sydney, kde Kvitová vyhrála po třísetovém dramatu.

„Aspoň už jsem zvyklá ze Sydney na to, že diváci budou na její straně,“ usmála se Kvitová. „Tam to byl zajímavý zápas pro obě z nás. Teď to bude každopádně znovu hodně těžké,“ věděla Kvitová.

A vyrazila si odpočinout od tenisových myšlenek. V pondělí si dá od tenisu volno, podívá se na oblíbenou Ordinaci v růžové zahradě, ve které si i sama zahrála. A v úterý se popere o postup mezi čtyři nejlepší ženy Australian Open.