VIDEO: Berdycha vytočily nefungující hodiny a zdržující Nadal

- Radek Štohl

Ani na grandslamu nemusí vše fungovat tak, jak by mělo. Během osmifinále Australian Open mezi Tomášem Berdychem a Rafaelem Nadalem přestaly jít hodiny, které odpočítávají čas mezi servisy. Vše nastalo v tiebreaku třetí sady, kdy se lámal celý set. A českého tenistu to pořádně rozladilo.

Úvodní dva sety osmifinále Tomáš Berdych nezvládl. Čech v nich vyhrál jediný gem a schylovalo se tak k velkému debaklu. Ten však přibrzdil třetí set, ve kterém Berdych došel až do tiebreaku, ve zkrácené hře prohrál 4:7.

Možná že se ale český tenista nechal v rozhodující chvíli trochu rozhodit. Právě tiebreak totiž přinesl nejemotivnější chvíle zápasu. Berdych měl minibrejk, vedl 4:3, ale pak ztratil všechny čtyři zbývající míčky zápasu. V hlavní roli byly hodiny na odpočet času mezi podáními tenistů. 

Už za stavu 4:4 ale Berdych nebyl spokojený s chováním Nadala. Zatímco český tenista hodlal servírovat, jeho protihráč možná až zbytečně otálel s chystáním se na return. Český tenista se nechal rozhodit, nespokojeně kroutil hlavou a chvíli po servisu chyboval těsně do autu. Krátce poté se pustil do debaty s umpirovým rozhodčím, který jednání španělského tenisty přehlížel.

Ačkoliv Mohamed Lahyani působil neoblomně, Berdychovi dali za pravdu komentátoři utkání. „Již byl připravený na servis. Pokud do hry nevstoupí vyrušení diváků, tak není žádný důvod k tomu, aby se čekalo," shodli se.

Nekoncentrovaný Berdych šel na return, na kterém musel alespoň jednou uspět, chtěl-li prodloužit zápas. Jenže znovu nebylo všechno v pořádku. V dané chvíli to byl ale Berdych, který výměnu oddálil. Nelíbilo se mu totiž, že na kurtu nefungovaly hodiny odpočívající čas (tenisté mají na další podání čas třiceti vteřin - pozn.) do dalšího servisu.

„Neviděl jsem, že by fungovaly při změně stran a nevidím to také nyní. Čas prostě nejede. Hrajeme teda s časomírou, nebo ne?" trápilo frustrovaného Berdycha, kterému se od Lahyaniho nedostalo pořádné odpovědi.

Berdych pak jen rezignovaně odešel za základní lajnu a zápas ve vypjatém konci nakonec ztratil.

Na pozápasové tiskové konferenci se novináři na inriminovaný okamžik samotného Berdycha zeptali, bývalý čtvrtý hráč světa se však k celé záležitosti příliš vracet nechtěl: „Hodiny prostě nefungovaly. Ale to je jedno, co teď naděláme? Jsou to jenom hodiny, můžeme se bavit o něčem jiném," komentoval celou situaci. 

I přes nevydařený závěr Australian Open se Berdych může radovat z parádního vstupu do sezóny. Na turnaji v Dauhá uhrál finále, na prvním grandslamu roku prohrál v osmifinále. Bude v nastolené tendenci pokračovat?