Skvělý Berdych vévodí statistikám Australian Open. Překonává i Federera

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Tomáš Berdych má na prvním grandslamu sezony úžasnou formu. To samé říkají i některé důležité statistiky – Berdych exceluje hlavně při svém servisu a daří se mu také při hře pod tlakem. V některých číslech dokonce překonává i jako každý rok suverénního Rogera Federera.

I když Berdych na rozdíl od Federera či Nadala už ztratil na turnaji jeden set, pořád je mezi hráči v osmifinále na svém servisu nejlepší – udržel si totiž 48 ze 49 svých servisových gemů, což dává úspěšnost 98%. Třeba Federer taktéž ztratil jediný servis, avšak jeho úspěšnost je lehce nižší.

Berdych navíc po svém prvním servisu ve třech zápasech na turnaji vyhrál 86% všech fiftýnů, což je opravdu excelentní číslo. V tom je český tenista opět nejlepší mezi všemi, co v pavouku zůstali. Federer je v této statistice znovu těsně za ním.

Parádní je pak i Berdychova statistika dvojchyb. Třiatřicetiletý tenista pouze třikrát za sebou zkazil dvě podání, což je opět skvělé číslo. Hlavně když vezmeme v potaz, že Berdych má za sebou už 49 servisových gemů. V této statistice je český hráč mezi osmifinalisty opět nejlepší – třeba Federer má dvojchyb na kontě dvakrát tolik.

Navíc, když už u Berdycha dvojchyba přijde, dokáže ji český tenista skvěle zahnat. Například v posledním mači proti Schwartzmanovi Berdych po dvojchybě získal šest fiftýnů v řadě.

A pokud už se český hráč dostane při vlastním servisu do úzkých a soupeř má brejkbol, dokáže ho Berdych v 89 procentech případů odvrátit. V tom je opět nejúspěšnější mezi všemi osmifinalisty. Což opět dokazuje, že Berdych dokáže v Melbourne zatím výborně zvládat hru pod tlakem.

Kromě toho má na kontě i další prvenství. Berdych odehrál vůbec nejrychlejší zápas na turnaji. Ve druhém kole si s Robinem Haasem poradil za hodinu a devatenáct minut (6:1, 6:3 a 6:3), což je na třísetový zápas opravdový unikát. Rychleji své soupeře nezdolali ani Federer s Nadalem, dokonce i skrečovaný zápas s nedokončenými dvěma sety mezi Danielem a Kokkinakisem byl o třináct minut delší.

Zajímavě se začíná česká jednička prosazovat i v historických statistikách Australian Open. Poslední výhrou se tady dostal už do jedenáctého osmifinále v kariéře. Tím letos překonal Lendla nebo Murrayho. V tomto ohledu je ale 17 účastí Federera těžko překonatelných.

Murrayho může Berdych překonat i v celkovém počtu vítězných zápasů na Australian Open. Teď jich má 47, zatímco Murray 48. Dorovnat tuto statistiku ale bude mít Berdych těžké. Stejně jako udržet si další výborná čísla na turnaji. V osmifinále Australian Open ho totiž v neděli čeká Rafael Nadal.