Cítím se ještě líp než dřív, říká Berdych. Přál by si Nadala?

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: První velký test na Australian Open zvládl Tomáš Berdych skvěle. S šestnáctým hráčem světa Schwartzmanem sice ztratil jeden set, pak ale dominoval. A v osmifinále se těší na vítěze souboje Nadal – de Minaur. „Nebudu to zastírat, radši bych hrál s de Minaurem, to je jasný,“ přiznal po zápase.

Argentinská motorová myš Schwartzman Berdycha na začátku překvapil. Vždyť s Argentincem český tenista ještě v životě nehrál a s jeho pohybem měl problém. „Ale nakonec možná dobře, že jsem prohrál první set, alespoň jsem si uvědomil, co musím změnit,“ řekl Berdych po vítězství 5:7, 6:3, 7:5 a 6:4.

Český tenista prokázal, že v těžkých situacích si zase umí na kurtu skvěle poradit. A obrátit je ve svůj prospěch – tak jako za mlada. „Nedá se to úplně srovnat, ale cítím se ještě lépe než dřív,“ těší Berdycha.

Jak těžký test pro vás byl zápas se Schwartzmanem?
Dost. Ti dva předešlí soupeři (Edmund, Haase) se s tímhle nedají vůbec srovnat, úplně jiná třída. Jsem rád, že se mi to podařilo tak zvládnout. Možná dobře, že jsem set ztratil, alespoň jsem si uvědomil, co musím změnit. Pak už to bylo o něčem jiném. Dělal jsem si srandu, že nejsem zvyklý takhle brzy ráno začínat, a proto mi to na začátku nešlo. Ale určitě lepší než v noci, tohle beru všemi deseti. Je deštivý den, tři hodiny odpoledne, já mám vše hotové a jdu si lehnout, to nemůže být o moc lepší.

Na Australian Open máte parádní formu, ve třech zápasech jste ztratil jenom jednou podání. Cítíte se jako za mlada?
Já bych řekl, že se cítím ještě lépe než dřív. A proto si to tak užívám. Odvíjí se to od toho, co mám všechno v poslední době za sebou, nepotřebuju k té pohodě ani desítky hodin na kurtu.

Můžete se dostat do nejlepší formy v životě?
Uvidíme. Teď se poskládalo víc věcí dohromady. Mentální odpočinek, změna pohledu na tenis, odlišný trénink... Výsledkem je, že se na kurtu cítím opravdu skvěle. Ukazuje, že jsem se rozhodl správně, když jsem si udělal pauzu. Zatím jde všechno správným směrem.

V osmifinále Australian Open vás čeká ještě těžší test. Buď Rafael Nadal, nebo domácí talent Alex de Minaur. Koho byste radši?
Nebudu to zastírat, radši bych hrál s de Minaurem, to je jasný. Musím stát nohama na zemi.

De Minaura jste tady navíc před rokem jasně porazil.
U mladých je hrozně vidět, jak se každý rok zlepšují. Bylo by špatně myslet si, že to bude stejné jako loni. Za rok udělal obrovský kus práce, je to skoro jiný soupeř. Ale je příjemné vědět, že mám pozitivní bilanci. Rafu jsem tady taky porazil, ale nebudeme vytahovat horší čísla. (bilance 4:19, pozn. autora)

Neměl byste přeci jen chuť si znovu s Nadalem zahrát?
Kdykoliv můžu nastoupit proti někomu z těch nejlepších, je to výjimečný den. I kvůli tomu jsem se vracel. Zážitky z takových zápasů jsou neocenitelné.