Šokující vítězství! Divoká karta v čtyřhodinovém dramatu slavila největší úspěch kariéry

- Jan Vojkůvka

Domácí divoká karta Alex Bolt ve čtvrtek pořádně rozparádil australské fanoušky. V heroické bitvě s Francouzem Gillesem Simonem odvrátil hned čtyři mečboly a favorizovaného soupeře šokoval vítězstvím 2:6, 6:4, 4:6, 7:6(8), 6:4 po více než čtyřech hodinách boje.

Kurt číslo 3 se dostával do pořádného varu. Na kurtu zrovna řádil šestadvacetiletý Alex Bolt, pro něhož je letošní Australian Open doslova průlomovým turnajem. Při své třetí účasti na grandslamu slavil nejen první výhru (v 1. kole), ale rovnou si dokráčel až do třetího kola!

Vše přitom vypadalo pro Simona tak snadné. Vedl 6:2, 4:3 s výhodou brejku a druhé dějství měl hladce doservírovat. Jenže naopak prohrál tři gemy v řadě a druhý set ztratil. Ve třetí sadě se Francouz dostal k brejku v páté hře a tentokrát sadu dopodával. Podobnou šanci měl i v klíčové čtvrté sadě, ale Bolt tentokrát okamžitým rebrejkem v šesté hře vzal soupeři vítr z plachet.

Když následně Bolt odvrátil čtyři mečboly v tiebreaku a po výhře 10:8 v dramatické zkrácené hře srovnal na 2:2, publikum se dostávalo do extáze. V rozhodujícím setu už byl domácí outsider o něco lepším na dvorci, a ač neudržel výhodu brejku ze třetího gemu, odpor favorita zlomil v deváté hře, po níž na vlastním servisu využil hned první mečbol.

Doposud Bolt vyhrál jen dva challengery, na žebříčku byl nejvýše na 139. místě světa... a teď si aktuálně 155. hráč rankingu, jenž nikdy neporazil člena první stovky světa, vyšlápl na světovou třicítku Gillesa Simona, který byl před utkáním druhého kola obřím favoritem.

Bolt sice v prvním kole vyřadil bývalou světovou osmičku Jacka Socka, ale ten se ve dvouhře neskutečně trápí. Od květnového turnaje v Římě totiž vyhrál jen pět zápasů a prohrál jich (i s Boltovým) 15.

Proti Simonovi, který letos prošel do semifinále v Pune a Sydney, se Boltovi nedávaly téměř žádné naděje. Ale divoká karta ukázala, jak se důvěra pořadatelů s udělením volné vstupenky na grandslam může vyplatit. V dalším kole však čeká superfavorizovaný Alexander Zverev.