Prohrát? To bych byla velká kráva, pravila Plíšková po trápení

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Na postup do třetího kola Australian Open se Karolína Plíšková nadřela, zápas proti Američance Brengleové totiž musela otáčet ve třech setech. „Kdybych to vzdala, to bych byla velká kráva,“ povídala pak s typickou upřímností po vítězství 4:6, 6:1 a 6:0.

Do rundy číslo 3 se Karolína Plíšková dostala v Melbourne už popáté za sebou. Letos ji navíc zdobí bilance 7:0 na zápasy a nic na tom neměl změnit ani ztracený první set s outsiderkou Brengleovou.

„Po prvním setu jsem se naštvala. Ale dokázala jsem se od toho oprostit, začít znovu a zbylé dva sety jsem hrála super,“ řekla Plíšková poté, co soupeřku ve zbylých dvou sadách přejela 12:1.

Co se stalo v prvním setu?
Nehrála jsem nejlíp a ona ukázala chytrý tenis. Když mohla, tak do toho šla, z bekhendu mě tlačila. Já nedohrávala lehké míčky, měla jsem šance na síti a nezahrála jsem dobře. Servis mi nefungoval. Ale dokázala jsem se od toho oprostit, začít znovu a zbylé dva sety jsem hrála super. Nechci snižovat její výkon, ale nic mi od ní extra nehrozilo, bylo to o mně.

Třísetové zápasy vám jdou, jen za poslední rok při nich máte bilanci 20:6. Čím to?
Dost často se po prohraném setu zlepším a některé věci si uvědomím. Škoda, že to tak není od začátku. Někdy mi to chvíli trvá, než na to přijdu. Třetí set vždycky hraju nejlépe, tam nechám všechno. V hlavě to nikdy nevzdávám, i když nevypadám pozitivně. To musíte mít v sobě, třeba tady ten zápas kdybych to vzdala, to bych byla velká kráva. (smích) Stojí za to bojovat.

Letos je na Australian Open většina favoritek pořád v soutěži, dávají si oproti minulým gradnslamům pozor?
Zatím se špička docela drží, ale to se spíš jen zrovna sešlo. Třeba na Wimbledonu všichni vylítali, ale na trávě to občas někomu sedne. Teď bude přituhovat, zůstávají těžší a těžší soupeřky.

Vy jdete v dalším kole na Italku Giorgiovou, která zatím ve dvou zápasech ztratila jen pět gemů...
Nikdy nevíte, jestli od ní přiletí winner nebo chyba. Nechci o ní moc přemýšlet. Mám svoje zbraně. Musím chytře podávat a vrátit co nejvíc míčů. Zároveň nesmím být pasivní. Ona tady hraje dobře, bude to těžké.

Jak hodně vám ve výkonech zatím pomáhá trenérka Conchita Martínezová?
Pracujeme i o volných dnech. Nutí mě brát vážně i rozcvičky a soustředit se od prvního míče. Ne si prvních dvacet minut jenom pinkat. Každý míč totiž může rychle změnit vývoj turnaje. Všechno si zažila jako hráčka, takže dobře ví, co mi radí.