Futures Slovenská Ľupča: Michnev přehrál Pospíšila, postupuje také Nejedlý, Šafránek však končí

- Daniel Kubelka

Ryze český souboj pár kilometrů od Bánské Bystrice totiž proti sobě svedl Jaroslava Pospíšila a Petra Michneva, úspěch nakonec slavil o osm let mladší Michnev. Postup slaví také Pavel Nejedlý po výhře nad Ivanem Košecem. Do semifinále se naopak nepodívá Václavek Šafránek, první nasazený ve vyrovnaném duelu nestačil na Rakušana Diarru.

Český tenista Pavel Nejedlý se stal prvním semifinalistou turnaje futures ve Slovenské L'upče. V dnešním zápas o postup mezi nejlepší čtyřku slovenského podniku přehrál hladce ve dvou setech Slováka Ivana Košece, 6:1 a 6:3.

Nejedlému vyšel start do zápasu, kdy hned v první hře připravil soupeře o servis a tím jakoby předurčil vývoj celé sady a potažmo i zápasu. Ve zbytku úvodního setu pak nedal Košecovi šanci a povolil mu jediný gem. Druhá sada již byla o poznání vyrovnanější, její rozhodnutí přišlo v šesté hře, kdy se český tenista dostal k podání slovenského hráče a výhodu brejku si udržel až do konce.

Ryze český souboj mezi Petrem Michnevem a Jaroslavem Pospíšilem nabídlo druhé páteční čtvrtfinále. Více než dvě hodiny trvající souboj nakonec vyzněl lépe pro sedmadvacetiletého Michneva, který svého o osm let staršího soka udolal ve dvou setech, 7:5 a 7:6 (4).

V úvodním setu vyrovnaného duelu si oba tenisté dlouho drželi servis, rozhodnutí o vítězi první sady tak přinesla až dvanáctá hra, ve které se Michnev dostal k brejku, kterým zároveň úvodní dějství za stavu 7:5 ukončil. Druhá sada přinesla snad ještě větší bitvu. V té měl nejprve navrch Pospíšil, který v pátém gemu připravil soupeře o podání, ten však rychle kontroval a set tak dokráčel až do zkrácené hry, ve které už byl úspěšnější Michnev.

O posledním semifinalistovi ve Slovenské L'upči rozhodl duel mezi Václavem Šafránkem a Gibril Diarrou. Ve více než dvou a čtvrt hodinové bitvě nakonec zvítězil až 734. hráč světa, který se po setech 7:6(3) 6:3 může v semifinále těšit na Petra Michneva.

V úvodním setu oba tenisté vynikali na svém podání, a pro nikoho tedy nebylo žádným překvapením, když o osudu první sady musela rozhodnout až zkrácená hra. V té měl nakonec pevnější nervy rakouský hráč, tie-break ovládl v poměru 7:3. Prvního brejku v zápase se diváci dočkali až za stavu 2:2 ve druhé sadě, kdy své podání ztratil osmý nasazený hráč. Český tenista však tuto výzvu nepřijal a Rakušanovi se vzápětí povedl rebrejk na 3:3. Hráči si znovu drželi svá podání až do dvanácté hry. V této části setu podával zkušenější Šafránek, který za stavu 30:40 nedokázal odvrátit mečbol a s turnajem se tak překapivě rozloučil již ve čtvrtfinále. Brněnský rodák po zápase žádost o rozhovor odmítl.

Do semifinále čtyrhry se v pátek nejprve probojoval pár Kopřiva/Pospíšil. Česká dvojice si ve čtvrtfinálovém střetnutí vyšlápla na nejvýšše nasázené duo Beran/Puodziunas a po setech dvakrát 6:2 hladce postoupila do semifinále. Zde však narazila na pár Jacq/Razborsek, který české duo udolal v supertiebreaku 10:7.

V případě postupu páru Kopřirva/Pospíšil do finále se mohlo konat čistě české finále! V pátečním odpoledním duelu totiž druhá nasazená dvojice Michnev/Nejedlý neztratila set s česko-polskou dvojicí Poljak/Mastuszewski, kterou porazila 6:4 6:1.

Čtvrtfinále dvouhry

PAVEL NEJEDLÝ - Ivan Košec (SVK)  6:1, 6:3
VÁCLAV ŠAFRÁNEK [1] - Gibril Diarra (AUT)[8]  6:7(3) 5:7
JAROSLAV POSPÍŠIL [4] - PETR MICHNEV [5]  5:7, 6:7 (4)
Valentn Vacherot (FRA) - Gragoire Jacq (FRA)[3]  2:6, 2:6

Čtvrtfinále čtyhry

Beran, Puodziunas (CAN/AUS)[1] - KOPŘIVA, POSPÍŠIL 2:6 2:6

Semifinále čtyřhry

Mastuszewski (POL), POLJAK - MICHNEV, NEJEDLÝ [2] 4:6 1:6
Jacq/Razborsek (FRA/SLO)[3] - KOPŘIVA, POSPÍŠIL 6(5):7 6:2 10:7

Futures ve Slovenské L'upče den po dni

11.8. Futures Slovenská Ľupča: Šafránek, Nejedlý i Michnev pronikli do čtvrtfinále

10.8. Futures Slovenská Ľupča: Pospíšil postoupil, zbytek programu odložen kvůli dešti

9.8. Futures Slovenská Ľupča: Gengel, Krstev i Hájek postupují do hlavní soutěže, v ní se dařilo Poljakovi s Kopřivou

8.8. Futures Slovenská Ľupča: Do finále kvalifikace postoupili Krstev, Krček, Gengel a Hájek

7.8. Futures Slovenská Ľupča: Z dvanácti Čechů postoupilo do druhého kola sedm, Ignatik asi nepřijede