Premiéru zhatilo vedro. Na pokraji senzace zradilo polského tenistu zdraví

- Jan Vojkůvka

Favorizovaný Kei Nišikori nebyl daleko od toho, aby v prvním kole Australian Open připustil jednu z největších senzací turnaje. Po prohraných dvou setech s Polákem Kamilem Majchrzakem ale zabral a hodně mu pomohlo i počasí, které grandslamového debutanta začalo od třetí sady fyzicky ničit.

V nečekané drama se proměnilo střetnutí osmého nasazeného Keie Nišikoriho a polského kvalifikanta Kamila Majchrzaka. Překvapivý vývoj prvních dvou sad dostal do vedení až 176. hráče světa, který ale po vydřeném druhém setu, jenž vyhrál v tiebreaku, začal ztrácet mnohdy zmiňované momentum.

Na Majchrzakovi se navíc začala projevovat obrovská únava z velkého vedra, které opět trápilo melbournský grandslam. Polák musel za stavu 6:3, 7:6(6), 0:6, 2:6, 0:3 duel kvůli těžkým křečím skrečovat. Opět se totiž projevilo velké vedro, při němž teploty přesahovaly 35 stupňů celsia.

O tom, jak velká senzace visela ve vzduchu v Margaret Court Areně, svědčí fakt, že Majchrzak, jenž prošel tříkolovou kvalifikací, hrál vůbec poprvé v hlavní soutěži grandslamového turnaje. A nejen to, byla to jeho absolutní premiéra v hlavní soutěži na nejvyšším mužském okruhu. Doposud startoval nanejvýš na challengerech.

I proto možná třiadvacetiletý Majchrzak šel do svého prvního zápasu se soupeřem z první padesátky žebříčku tolik po hlavě. Věděl, že nemá co ztratit. Ale téměř tříhodinový zápas si začal ve třetím setu vybírat svou daň. A když se k únavě přidaly i nesnesitelné křeče, Majchrzak raději zápas předčasně ukončil, než aby riskoval zbytečné zranění.

Byl to neslavný konec senzačního výkonu, který se málem proměnil v největší šok Australian Open. Tělo, ne tolik zvyklé na podmínky australského léta, to však nezvládlo.