Zatracené Melbourne. Přijde to, věří Veselý a těší se na dítě

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Ne, Australian Open je prostě zatím pro Jiřího Veselého jako zakleté. Za šest let tady český tenista vyhrál jediný zápas a nevedlo se mu ani v pondělí, kdy hladce podlehl Američanu Harrisonovi. „Hrál jsem mizerně. Potřebuji stabilizovat své výkony,“ přiznal Veselý, kterého letos čekají i velké změny v osobním životě.

Loni se Veselý dokázal dostat z výsledkové letargie, když na Wimbledonu překvapivě uhrál osmifinále. Na Australian Open ale začal hrůzostrašně. V prvním setu od Američana Harrisona dokonce dostal kanára.

„Za patnáct minut jsem odevzdal set. Až po něm se zápas trošičku vyrovnal. Ale stejně jsem neměl rytmus ani jistotu v úderech, takže soupeř dominoval,“ nehledal Veselý výmluvy po rychlé porážce 0:6, 5:7 a 3:6.

Čím si to vysvětlujete?
Je to jako na houpačce. Příprava na sezonu byla hodně kvalitní. Mám pocit, že čím je příprava lepší, tím horší výkony podávám. Asi jsem pak svázaný očekáváním. Potřebuju si vyhodnotit, jak stabilizovat svoje výkony. Po šesti týdnech dřiny přijedu sem a předvedu něco takového... To neštve jenom mě, ale i všechny okolo. Hledám se. Nejsem úplně v pohodě.

Byl to tedy psychický blok?
Nerad na sebe vyvíjím tlak. Hlídal jsem si, abych nebyl přemotivovaný. Jenže když Američanovi dáte set, ještě posílíte jeho sebevědomí. Nedokázal jsem mu ani trošku přitopit. Bylo to na jednu bránu.

Věříte, že se příprava později projeví?
Sezona trvá deset měsíců. Nic se nedostaví ze dne na den. Musím se zamyslet, jak postavím svou hru. Teorií je milion. Že musím hrát rychle. Že to musím zabíjet. Že mám hrát jako Berďa. Jako Karlovič. Měl bych se ale držet toho, co mě dřív dostalo na 35. místo na světě.

Budete si chtít spravit chuť při domácím daviscupovém klání proti Nizozemsku?
Těším se na to. Poslední zápasy jsem v Davis Cupu odehrál na slušné úrovni. Výkony se postupně zvedají. Začínám v té soutěži nabírat pozitivní emoce. Chci se dostat do formy a pomoct k postupu. Momentálně nemáme žebříčkově tak kvalitní tým jako dřív, favority jsou Nizozemci. Můžeme do zápasu jít s chladnou hlavou.

Co plánujete v osobním životě? Loni jste se zasnoubil, bude letos svatba?
Svatba bude v červnu. Beru ji jako další krok ve vztahu. Jsme spolu pět let. A za dva měsíce čekáme miminko. Bude to trošku změna. Blíží se porod, takže nervíky přichází. Zatím je ale všechno v pořádku.

Jak porod ovlivní vaše tenisové plánování?
Porod bych chtěl určitě stihnout. Miminko by se mělo narodit v týdnu před Indian Wells nebo při něm. Bude mít určitě přednost před tenisem.