Magnet Karolína. Češky se na mně chtějí vytáhnout, myslí si Plíšková

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Znalý tenisový fanoušek se nejspíš jen pousmál, když byla Karolíně Plíškové na Australian Open nalosována další Češka – kvalifikantka Karolína Muchová. Plíšková si s ní celkem snadno poradila a potvrdila skvělou bilanci proti krajankám. Vyhrála posledních sedm zápasů s českými soupeřkami. „Jsem víc motivovaná, s krajankou rozhodně nechci prohrát, protože doma v Česku se to určitě víc sleduje,“ řekla po výhře nad Muchovou.

Plíšková má úchvatnou bilanci. Proti českým soupeřkám vyhrála sedm posledních zápasů. Začala to loni na French Open. Plíšková tam porazila Barboru Krejčíkovou a od té doby skončily na její raketě i Lucie Šafářová, Barbora Strýcová, Petra Kvitová, Kateřina Siniaková, Marie Bouzková a teď v Melbourne i talentovaná Karolína Muchová.

Výsledek 6:3 a 6:2 hovoří jednoznačně, Plíšková zápas po většinu času kontrolovala. „Nevím proč, prostě ty Češky nějak přitahuju,“ smála se po duelu s Muchovou. Plíšková v poslední době opravdu působí jako magnet na Češky – zmíněných sedm soupeřek porazila v rozmezí sedmi měsíců. „Kdybych měla možnost, určitě si českou soupeřku nevyberu, ale zase na druhou stranu jsem více motivovaná a nechci s krajankou rozhodně prohrát. I proto, že zápas doma sleduje víc lidí, je to prestižnější.“

Naopak každá česká soupeřka by chtěla porazit Plíškovou, a obzvlášť pak její mladší krajanky. „Máme spoustu mladých hráček, pro které by to byl úspěch,“ uvědomovala si Plíšková. „Ale já z toho nervózní nejsem, je to nakonec soupeřka jako každá jiná.“

Muchová se snažila, aby se k cenném skalpu v Melbourne přiblížila. Vždyť loni sama odvážně hlásila do světa, že by Plíškovou jednou ráda porazila. Na začátku zápasu dokázala favoritku zatlačit, ale úroveň neudržela.

„Soupeřka ze mě možná byla i trochu vykulená, ale měla v zápase dobré pasáže a talent samozřejmě má,“ uznala kvality Muchové Plíšková. „Ale já hrála rychle, dařilo se mi na servisu a cítila jsem se sebevědomě. Měla jsem zápas pod kontrolou,“ dodala světová osmička.

Plíškové se tak podařilo přenést do Melbourne skvělou formu z Brisbane, kde před Australian Open získala první titul sezony. „První kola jsou vždy ošidná, někdy outsideři dokáží zahrát super zápasy. Byla jsem proto hodně ostražitá, aby mi to neproklouzlo,“ vysvětlila česká hvězda svůj velice jistý výkon.

Plíškové se obyčejně první zápasy na grandslamech herně tolik nedaří, o to klidnější teď česká dvojka po bezpečném postupu je. „Měla jsem nervy jako už tradičně, ale zvládla jsem to nakonec lépe, než jsem sama čekala,“ pochvalovala si Plíšková, kterou z tribuny kromě manžela sledovaly i obě trenérky – Rennae Stubbsová a Conchita Martínezová.

Ve druhém kole se česká naděje na Australian Open utká s Američankou Madison Bregleovou. Momentálně 89. hráčku světa při obou dosavadních vzájemných soubojích Plíšková hladce porazila.