Rozmyslí si konec? Murray při heroické melbournské rozlučce promluvil k fanouškům

- Jan Vojkůvka

Vůbec na sobě nedával znát, že fyzicky prožívá nejhorší období kariéry. S bolestmi se trápící Andy Murray v úvodním kole Australian Open prohrál velkolepou bitvu se Španělem Robertem Bautistou až po setech 4:6, 4:6, 7:6(5), 7:6(4), 2:6. Výkonem, za který se vůbec nemusí stydět, se rozloučil jednou provždy s Melbourne. Nebo snad ne?

Když vstupoval do Melbourne Areny, tušil, že to může být jeho poslední zápas na Australian Open. Možná i poslední v kariéře. Před začátkem úvodního grandslamu sezony totiž Murray prohlásil, že letos ukončí kvůli problémům s kyčlemi kariéru.

Bolesti ale na sobě nenechával znát a rval se, seč mu síly stačily. Skutečně potvrdil, že na kurtu hodlá nechat všechno.

Po čtyřech hodinách však padl. „Bylo to něco neskutečného, děkuju všem, co jste dnes večer přišli,“ říkal publiku se slzami v očích. Dramatický zápas prohrál, v Melbourne skončil a nejspíš už se ani nikdy v Austrálii, coby hráč, neobjeví.

„Vždy jsem tu strašně rád hrál. Pro tenis je to úžasné místo a jestli tohle byl můj poslední zápas, byl to úžasný způsob, jak skončit,“ usmíval se Murray před zaplněnými tribunami.

Nejeden z diváků poté se slzami v očích sledoval videovzkazy Murrayho tenisových kolegů, přátel a samozřejmě i rivalů. Na velké obrazovce se postupně střídali Rafael Nadal, Novak Djokovič, Nick Kyrgios, Caroline Wozniacká, či dokonce Karolína Plíšková a Roger Federer. Všichni obdivovali Murrayho nezlomnost, sílu, vůli, přáli mu štěstí a v dojemných vzkazích mu vyjadřovali podporu a poděkovali za všechno, co pro tenis udělal.

Dojatý byl i Murray. Něco podobného vlastně ani nečekal. Sám by rád skončil až na domácím Wimbledonu, ale pokud by tohle měla být tečka za kariérou, asi lepší být nemohla. A nebo snad existuje naděje, že by si Murray svůj konec rozmyslel?

„Vlastně nevím, co bych dalšího řekl,“ pronášel k divákům v Melbourne Areně. „Díky, že jste mě tu podporovali. Možná se ještě někdy uvidíme...“ řekl s mírnou naději v hlase, ve kterém neskrýval velké emoce. „Udělám všechno, abych se o to pokusil. Jestli se ale budu chtít vrátit, budu potřebovat velkou operaci, která ale nezaručuje, že budu schopný se vrátit,“ dodal.

Konec kariéry se tedy zdá být nezvratný. Ale možné myšlenky na budoucí comeback, pokud zdraví dovolí, rozhodně Murray nezatracuje. Nyní si lze ale přát pouze jedno. Aby se Murraymu splnilo přání, a mohl kariéru uzavřít (přerušit) doma v All England Clubu.