Hodinu kecaly v šatně. Pak Kvitová slovenskou kamarádku rozprášila na kurtu

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Petra Kvitová je ve vítězném transu. Po titulu v Sydney přiletěla soukromým tryskáčem do Melbourne, kde se sotva rozkoukala a prolétla přes Slovenku Rybárikovou opět ve stylu tryskáče (6:2, 6:3) do druhého kola. „Ale byl to strašně zvláštní zápas,“ řekla Češka po skalpu kamarádky.

Znají se dlouho, spoustu toho spolu na tenisovém okruhu zažily. Petra Kvitová a Slovenka Magdaléna Rybáriková se spolu chodí na turnajích třeba i rozcvičovat nožičkami. A nechybí ani trenéři.

I proto bylo pro Kvitovou tak těžké svou kamarádku porazit. Navíc po dlouhém stresujícím dni, po kterém se zápas přesunul až na pozdní večer, navíc neplánovaně do prázdné haly.

Zaplněnou Melbourne Arenu vám sebral zápas Andyho Murrayho, jak bylo těžké přesunout se z časových důvodů na úplně jiný kurt bez fanoušků?
Bylo to zvláštní. V neděli jsem byla trénovat v Melbourne Areně, kde jsem měla i hrát. Všichni říkali, že to Murray možná skrečuje. Po každém setu jsem byla připravená. Když se to chýlilo ke konci, už jsme věděli, že nás možná přehodí. Ptala jsem se Jirky (trenér Vaněk, pozn.), jestli tam budou nějací lidi. On říkal, že ne, ale že tam budou oni. A já: To mi stačí! (smích)

Navíc jste hrála proti kamarádce Magdaleně Rybárikové…
I proto to bylo těžké. Hrála jsem proti Magdě, se kterou jsme kamarádky. Takže trenéři nemohli ani moc fandit. Nakonec to byl skoro takový přátelský trénink, bohužel s rozhodčím.

Už na kurt jste přišly jako kamarádky v družném rozhovoru.
My jsme si povídaly asi hodinu i v šatně před zápasem. Toho si strašně vážím, že je Magda před zápasem i po zápase normální.

Přišla jste o zaplněnou arénu, ale nepomohl vám alespoň prádzný kurt překonat úvodní grandslamovou trému?
Trému jsem měla i tak. Každopádně jsem se sama pumpovala, abych neupadla do letargie, že na kurtu nikdo není. Hrála jsem podobný zápas i v Sydney. Větší kurt je ale lepší, vymáčknu ze sebe víc.

Znovu to byl noční zápas, kterých jste minulý týden v Sydney odehrála několik. Svědčí vám extrémní podmínky?
Extrémnější to bylo v Sydney, kde první a poslední kolo bylo v naprostém horku, a ještě po deštivých přeháňkách. Všechno v noci. Jsem asi noční pták. (úsměv) Ale aspoň jsem si dokázala, že můžu hrát za jakýchkoliv podmínek, to je nejdůležitější.

Ve druhém kole vás čeká Rumunka Beguová, co proti ní bude platit?
Znám ji dobře, loni jsem s ní hrála tříseťák v Petrohradu. Je hodně solidní, nemůže mě ničím překvapit. To samé platí i naopak. Snad to vyjde.