Murrayho konec. Proč kvůli tomu pláče ženský tenis?

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Když Andy Murray před pár dny oznámil kvůli chatrnému zdraví pravděpodobný konec kariéry, o důvod víc k lítosti měly jeho ženské kolegyně. Murray se totiž tenistek jako špičkový hráč dlouho zastával a bojoval za jejich rovnoprávnost. „On byl jeden z mála, kteří se za nás postavili. Jeden z mála, který o našem tenise řekne i hezké věci,“ uznala Barbora Strýcová.

Murray jako jeden z mála špičkových hráčů podporoval stejné podmínky pro tenistky jako pro tenisty. Nejlepší britský hráč historie a trojnásobný grandslamový vítěz bojoval nejenom za stejné prize money, ale zbrojil třeba taky proti sexismu v bílém sportu.

Za jeho názory se mu pak dostalo ocenění od Sereny Williamsové či úřadující šampionky Australian Open Caroline Wozniacké. Ta v pondělí vyslala k Murraymu emotivní vzkaz: „Je mi z jeho konce smutno. Andy, opravdu oceňuji to, co jsi udělal pro ženský tenis. Za to všechno bych ti chtěla poděkovat!“

S Wozniackou souhlasila i Češka Barbora Strýcová. „Mám na to úplně stejný pohled. Andy byl jeden z mála, který se za nás postavil. Jeden z mála, který o našem tenise řekne i hezké věci,“ řekla uznale česká hráčka. „A nekydá pořád něco o tom, jestli máme mít stejně peněz jako chlapi, nebo ne.“

Murray ostatně už před několika lety přiznal, že je feministou. A nebál se bořit tabu i aktivně – jako první ze špičkových tenistů si najal ženskou trenérku Amélii Mauresmovou. Důvěru ve schopnosti něžného pohlaví v tenise si budoval už od dětství, kdy ho trénovala matka Judy.

„Do mužského i ženského tenisu toho přinesl hodně. Je mi líto, že musí skončit takovým způsobem. Je to velká osobnost, skvělý bojovník a je pro nás pocta, že se postavil za okruh WTA,“ vysekla Murraymu poklonu další Češka Kateřina Siniaková, která díky svému anglickému trenérovi poznala Murrayho osobně.  

„Někteří tenisté si myslí to samé co on, ale nemluví o tom. Hrozně si vážíme toho, že nás bere jako rovnocenné,“ dodala mladá Češka.

Murray se tak pro něžné pohlaví stal rytířem nejenom proto, že tenhle titul dostal od britské královny. Ženský tenisový okruh mu vděčí za mnoho. S koncem Murrayho kariéry ale zápas o rovnoprávnost končit nemusí.

Třeba legendární tenistka Billie Jean Kingová Murraymu vzkázala, aby v boji za zrovnoprávnění žen pokračoval i po konci aktivní kariéry. Není však jasné, jestli budou mít Murrayho slova i nadále takový účinek.

Jedenatřicetiletý tenista před pár dny při emotivní tiskové konferenci oznámil, že konec jeho kariéry nastane nejspíš už letos, možná dokonce po Australian Open. Na vině jsou dlouhodobé zdravotní problémy.