Martincová bušila do ruské zdi neúspěšně. Čím větší rouru jsem dala, tím rychleji se to vrátilo, zoufala si

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Bojovala jako lvice. Ve druhém setu utekla z mečbolu a zdramatizovala prakticky ztracený zápas. Nakonec však Tereza Martincová končí před branami hlavní soutěže a po porážce s Ruskou Veronikou Kuděrmetovovou poměrem 2:6, 7:5 a 3:6 poletí domů.

“Nehrála jsem úplně nejlíp a hlavně mi nešel vůbec servis. Dostala jsem hodně těžkou soupeřku, která porazila v poslední době řadu dobrých hráček a se svou hrou se určitě brzy dostane do stovky,” zhodnotila zápas Tereza Martincová.

Češka měla mizernou úspěšnost prvního podání, pouze 53 procent. Z prvního podání zahrála spoustu prasátek, ale zaznamenala jediné eso. “Podáním jsem si vůbec nepomáhala. Celý zápas jsem hledala optimální nadhoz a nenašla jsem ho. Jsou hráčky, které servis tolik nepotřebují, ale já se bez něj se svojí hrou obejdu jen těžko,” zoufala si.

Na začátku utkání to vypadalo tak, že čím větší ránu Martincová ze servisu dala, tím rychleji byl míček zpátky. “Přesně tak to bylo a snažila jsem se pak na to reagovat podáním s boční rotací, ale nešlo to podle mých představ.”

Kuděrmetovová byla na servisu daleko jistější. Když potřebovala, pomohla si bodem z podání a rychle vedla 6:2 a 4:1 se dvěma brejky k dobru. “Nastoupila ve velkém stylu. Zabíjela všechno a radši zkazila tři returny, než aby mě nechala hrát. Čím větší rouru pod nohy jsem dala, tím rychleji se to ke mně vrátilo. Vyhovovalo jí to víc, než když jsem tu výměnu rozehrála. Navíc jsem zvolila špatně výplet rakety a než jsem se vrátila k tomu ze včerejška, bylo málem po zápase,” hodnotila Martincová.

Pak však při servisu proti sluníčku Kuděrmetová zkazila smeč a následně i bekhendový volej a když poté Martincová udržela servis a snížila na 3:4, začalo hlediště podporovat českou hráčku.

Kuděrmetovová vedla 5:4 a 40:30 při svém podání, ale dlouhou výměnu při mečbolu získala Martincová a nakonec dokázala srovnat.

“Snažila jsem se bojovat až do konce. Kuděrmetovová do toho jde z prvního míče a jde do toho tak, že vás vůbec nenechá hrát. Nicméně jsem cítila, že většinu delších výměn vyhrávám já a tomu jsem přizpůsobila taktiku.”

V euforii hrající Martincová posléze brejkla Rusku znovu, když při setbolu předvedla vítězný return. Zdála se v tu chvíli nahoře. Kuděrmetovová se vztekala a často komentovala hru.

Ve třetím setu Martincová vedla 1:0 a pak měla svůj jediný brejkbol ve třetím setu, ale Ruska skvěle zaservírovala. Zatímco Ruska si v důležitých momentech pomáhala servisem, Martincová vůbec ne. Když pak Kuděrmetovové pomohlo prasátko, získala rozhodující brejk na 3:2.

“Bojovalo se o každý míč a soupeřce tam skutečně pomohlo prasátko nebo jednou rámem trefila čáru, ale hlavně jí šel servis mnohem lépe než mně. Ona je navíc hráčka, která podává rychle a strašně špatně se ten její servis čte. Když jí takhle jde servis, je těžké jí brejknout,” krčila rameny po zápase.

Vzhledem k tomu, že Martincová nebyla v kvalifikaci nasazená, nebude čekat na odhlášky hráček z hlavní soutěže a poletí v sobotu do Prahy. Její nejbližší akcí bude kvalifikace turnaje WTA v Petrohradu. “Jednou jsem tam převedla docela divadlo, ale jinak se mi tam hraje dobře,” připomněla Martincová svojí diskvalifikaci před dvěma lety.