Nutnost zůstat trpělivá. Martincová zvládla souboj s talentovanou Číňankou

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Další zápas, další vítězství. Kvalifikaci v Melbourne zatím výborně zvládá česká tenistka Tereza Martincová, která vybojovala postup do finálového kola bojů o hlavní soutěž. Bez výraznějších komplikací zvládla duel s talentovanou Si-Jü Wang, kterou porazila 6:4, 6:3.

Jak hodnotíte zápas, v němž jste zdolala ve dvou setech talentovanou Číňanku Si-jü Wang?
Určitě to nebylo vůbec jednoduché. Soupeřka byla hodně nebezpečná, hrála velice agresivně. Věděla jsem, že to bude hodně o mně. Že když budu hrát svůj tenis, tak to půjde. Musela jsem ale být stoprocentně soustředěná na každý míč, a to jak na returnu, tak na servisu. Poté začalo i trochu foukat, takže to nebylo jednoduché. Jsem fakt ráda, že jsem vyhrála.

Soupeřce je teprve sedmnáct let, navíc je na Číňanku poměrně vysoká. Co jste od ní čekala?
Vůbec nic jsem o ní nevěděla, až teď od vás slyším, kolik jí je let. Jsem opravdu taková, že se na soupeřky nedívám. Dozvěděla jsem se jen jméno a že porazila někoho nasazeného. Ještě jsem slyšela, že hraje agresivně. To je vše, co potřebuji vědět. Netuším, kdo to je, ani jaká je v žebříčku. Mám to tak se všemi. Pár holek samozřejmě z okruhu znám, ale ty Číňanky ne. Jenom Wang je tolik, že si je neumím spojit. Je ale pravdou, že na to, že je jí sedmnáct, tak je obrovská. Číňanky jsou spíše drobounké, ale tahle byla hodně velká. Také ta hra tak vypadala – neběhala, nevracela, ale snaží se hrát ze všeho.

Většina vašich zápasů je čistě o vás, tlačíte se dopředu. Tady na nevynucené chyby „vyhrála“ soupeřka 39:21…
To je to, o čem mluvím. Šla do toho fakt extrémně. Věděla jsem, že to takto nemůže vydržet. Bylo to o hlavě a zkušenostech. Kdyby hrála takto a padalo jí to pořád, tak asi nebude hrát kvalifikaci. Usoudila jsem, že když míč víckrát vrátím, tak logicky vyhraji. Bylo lepší chvíli počkat než se ji snažit přetlačit. Kdybych do toho měla chodit ještě více než ona, tak by míče snad už ani nebyly vidět.

V prvním kole jste odvrátila 12 ze 13 brejkbolů, nyní jste soupeřce nabídla za celý zápas jen jeden. Jak byste obě utkání srovnala?
První kolo ode mě nebylo vůbec dobré, zápas jsem spíše ubojovala. O dost více foukalo a soupeřka nedala dva míče po sobě do kurtu. To je pro mě o dost horší, nemohla jsem se rozehrát a dostat se do tempa. Zápasy to byly podobné, ale dnešní soupeřka byla samozřejmě lepší. Vysoká Číňanka, šla do toho, výborný servis. O počtu odvrácených brejkbolů jsem ani nevěděla, dnes jsem ale určitě hrála lépe. V prvních kolech nikdy nepředvádím svůj nejlepší tenis. Potřebuji se rozehrát a dostat se do tempa. Jde pro mě o první turnaj roku a rovnou grandslam. Jsem ráda, že jsem to jakkoliv ubojovala.

Sama jste měla 11 brejkbolů. Cítila jste, že jste na returnu nebezpečnější?
Vůbec jsem to tak necítila, měla výborný servis. Šlo mi jen o to dostat return do kurtu. Když trefila servis k čáře a já nevrátila dlouhý return, tak chodila míče na sto procent zabíjet. Snažila jsem se tedy returnovat tak, aby měly míče správnou délku a nemohla je zabíjet.

Co vidíte jako rozhodující moment utkání?
Slušně jsem servírovala, dělala jsem jí problémy. Asi ani nečekala, že povracím tolik míčů a že budu mít i tlak. Myslím, že není zvyklá být pod tlakem. S tím, jak jsem vedla, začala postupně dělat i více chyb. V momentě, kdy jsem na kurtu dominovala, chtěla ona ještě více přitvrdit. Z toho pak plynulo ještě více chyb.

Za stavu 5:3 se hrál v prvním setu při podání soupeřky nekonečný gem, který nakonec Wang uhrála. Nenahlodalo vás to trochu?
To vůbec, na tohle nesmím vůbec myslet. Jestli jsem gem vyhrála nebo ne, už je to prostě za mnou. Nesmím se ohlížet za tím, kolik jsem měla výhod. Táhlo se to, vím, že se o ten gem bojovalo. Bylo to při jejím servisu, takže to mému sebevědomí může naopak pomoci, protože vím, že mám na to ji brejknout.

Číňanky zde podporuje docela dost lidí. Kulisa byla na druhé kolo kvalifikace poměrně bouřlivá. Vnímala jste ji?
Ano, hned když jsme vstoupily na kurt. Číňanů je všude hrozně moc, kord tady. Počítala jsem s tím. Na druhou stranu neumí Číňani fandit oboustranně, neuznávají druhou hráčku, jen tu jejich. Fandí stylem, že protivnicím netleskají. Měla jsem zde pár svých lidí, ale jinak jsem byla připravena na to, že publikum bude stoprocentně na její straně.

V publiku byli čeští tenisté Roman Jebavý, Markéta Vondroušová či Miriam Kolodziejová. Měla jste v ochozech ještě někoho dalšího?
Je zde ještě mamka a Tomáš Petera, jinak popravdě nevím. S Markétou se bavíme hodně, ta mi fandila během prvního kola celý zápas. Teď se mi omlouvala, že kvůli tréninku nestíhala, ale pak přišla. Je to super. Myslím, že bychom se jako Češi měli vzájemně podporovat.

Měla jste velmi dobrý závěr minulé sezony, ale v posledním utkání jste vzdala čtvrtfinále v Tchaj-peji a od té doby jste nehrála. Proč?
Nehrála jsem kvůli tomu, že je tam nastavený pro mě dlouhý prostoj. Já si to zkusila loni a nesedělo mi to. My, co hrajeme kvalifikaci, máme zakázaný turnaj před Australian Open, takže nemůžu hrát v Sydney nebo Hobartu. Kdybych letěla, jako minulý rok, do Šen-čenu a vypadla v prvním kole, tak je to pak 10 nebo 12 dní, co bych tu čekala.

Nemám moc ráda, když jsem tak dlouho někde na turnaji. Jsem pak hrozně nervózní a moc dlouho čekám na zápas. Navíc jsem v Melbourne jenom s mamkou, bez trenéra. Takže bych měla jen sparingy a nemohla bych normálně trénovat. Mám radši, když jsem na turnaji jen pár dní předem a rovnou jdu na zápas. Cítila jsem, že to tak bude lepší, a že to zvládnu.

Na druhou stranu jste už vyhrála dvě kola kvalifikace. Spadlo z vás trochu to očekávání nebo nervy, že to třeba nevyjde, nebo jak uspějete?
Ano, to je pravda. Každé kolo na grandslamu je super. Je to jeden ze čtyř největších turnajů a každý chce hrát právě na takových nejlépe. Už jsem pár grandslamů hrála, jednou se mi povedlo kvalifikovat, ale tady, kde to mám hodně ráda, jsem neměla zatím moc štěstí na losy. Hrála jsem tu jednou hodně špatně, když jsem měla zrovna dobrý los, jindy jsem hrála dobře, ale měla jsem hodně přísný los. Za každý zápas na grandslamu jsem strašně ráda.

Víte, kdo vás ve finále kvalifikace čeká?
Vím, to jste hodný, že se mě ptáte. (smích) Čeká mě Kuděrmetovová z Ruska, takže zhruba vím, jak hraje. Není to tak, že bych se dívala na nějaká videa, ale pokud bude nějaká zásadní informace o soupeřce, tak se ke mně třeba z domova dostane a řeknou mi, ať si dávám pozor na nějakou její specifickou věc. Samozřejmě ji trošku znám. Je to výborná hráče, co měla neskutečné výsledky a porazila dobrý holky. Vím, že to nebude lehké, ale pokud budu hrát svůj dobrý tenis, tak mohu porazit hodně dobré hráčky.