Repete dramatu ze Stromovky vyhrála Smitková. Naštěstí se zápas neopakoval, smála se

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Los byl nekompromisní – jedna Češka musela z kola ven. Kvalifikační derby druhého kola Australian Open tentokrát dopadlo lépe pro Terezu Smitkovou, která oplatila zkušenější Lucii Hradecké porážku z domácí antuky. "Naštěstí se ten pražský zápas neopakoval," vzpomněla si Smitková na to, kterak proti krajance kdysi nevyužila čtyři mečboly.

Už je to tři a půl roku, kdy se Tereza Smitková s Lucií Hradeckou střetly v úžasném zápase na J&T Banka Prague Open v pražské Stromovce. Duel se měl hrát původně na centru, ale protože Smitková překvapivě vyřadila Lucii Šafářovou, bylo utkání přesunuto dozadu na jeden z vedlejších kurtů. Přesto tam bylo narváno.

Smitková vedla už 5:1 a měla v zápase celkem čtyři mečboly. Ani jeden neproměnila a prohrála 11:13 v tiebreaku rozhodujícího setu. “Před dnešním zápasem jsem na tohle utkání vzpomínala. Myslela jsem, že jsem vedla 5:2, tak to bylo dokonce 5:1. (smích) Jeden z mečbolů v tiebreaku mám pořád před očima,” přiznala Tereza Smitková. “Měla jsem nalitý úder, kterým jsem to měla ukončit, ale zazdila jsem to,” usmála se.

Dneska už může, protože ve čtvrtek si na kurtu číslo 20 daly v Melbourne obě Češky repete. A tentokrát už Smitková dobře rozehraný zápas nepustila. “Poslední gem byl ale zase strašný. Lucka měla dva brejkboly a já proměnila až třetí mečbol. Naštěstí se ten pražský zápas neopakoval,” oddechla si Smitková.

Smitková nerada hraje proti "pinkalkám" a "vracečkám". Z tohoto pohledu by jí určitě soupeřka typu Lucie Hradecké měla vyhovovat, protože ta také nejde pro ránu daleko. “Určitě mi typově sedí více tenis, který hraje Lucka, než měla včerejší soupeřka z Japonska. Je to pro mě důležité i z psychologického hlediska. Když mi soupeřka zabije balón, tak je to proto, že tenis umí a že tedy všechny míče, které prohraju, nejsou jenom moje chyba,” vysvětluje Smitková.

Čtyřiadvacetiletá tenistka se v 1. kole kvalifikace kromě trpělivé běhavé soupeřky prala i se stíny a větrem, ve 2. kole už zbyl jen vítr. “Chvílemi jsme se s větrem dost praly, ale alespoň se netočil tak jako včera. Dneska bylo jasné, kde se hraje po větru a kde proti němu,” hledala pozitiva.

Hradecká zaznamenala za celý zápas pouze pět vítězných míčů, včetně jednoho esa. “Na začátku jsem zkazila pár míčů a pak jsem se do toho bála jít. Pět winnerů občas dám i za jeden gem, ale tady to na jedné straně strašně moc lítalo a na druhé to bylo šíleně proti větru,” krčí rameny Hradecká.

“Zápasy proti Češce jsou pro mě vždycky složitější, ale jsem moc ráda, že jsem to zvládla. Oproti včerejšku si také myslím, že už ta hra trochu vypadala,” hodnotila utkání Smitková, která do zápasu nastoupila s čistou hlavou.

“Včera to byl pro mě první zápas sezóny se vším všudy. Dneska mi bylo jasné, že když bude Lucka hrát dobře, může se stát, že prohraju. Vnímala jsem to jako otevřené utkání.”

Podle Hradecké rozhodl zápas první set. “Měla jsem v něm šance, které jsem nevyužila a pak jsem za stavu 4:5 ztratila servis a první set. Bojovala jsem až do konce, ale už se mi to otočit nepodařilo. V závěru jsem do toho zase začala chodit, asi jsem měla s touhle taktikou začít dřív,” pokrčila rameny finalistka sedmi turnajů WTA.

Smitkovou ve finálovém kole kvalifikace čeká osmnáctiletá Kanaďanka Bianca Andreescuová. “Vím, že je to výborná hráčka. Povedl se jí vstup do sezóny. Už jsme spolu hrály před rokem a půl v kvalifikaci na Roland Garros. Tehdy jsem vyhrála ve třech setech, ale ten výkon nebyl úplně nejlepší,” vzpomínala závěrem Smitková.