Grandslamy jsou všechny pecka. Chci se dostat do stovky, hlásí Muchová z Melbourne

- David Schlegel, Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Karolína Muchová na minulém grandslamu v New Yorku zazářila, došla tam až do třetího kola. Nyní vstoupila úspěšně i do kvalifikace Australian Open, když s přehledem porazila domácí Arinu Rodionovou 6:2, 6:4. Dvaadvacetiletá česká tenistka hraje v Melbourne poprvé v kariéře.

Ráz prvního setu určil hned první gem, v němž Rodionová nevyužila při svém podání vedení 40:0 a ztratila nejen servis, ale i herní jistotu. “Začátek byl ze strany soupeřky hodně pomalý. Já první tři míčky zahrála do sítě, ale pak mi stačilo to jednou dvakrát vrátit do kurtu a ona to zkazila. Bohužel to dostalo trochu z tempa i mě samotnou.

Najednou však Muchová přestala zabíjet míčky, začala dělat hodně chyb a soupeřka toho využila. “Začalo foukat a bylo mnohem větší teplo. Soupeřka se navíc zlepšila, začala hodně běhat a naopak já jsem zpomalila a zkazila několik míčů. Čekala jsem, že bude pokračovat ve svých chybách, ale to jsem se spletla.”

Muchová ještě se štěstím udržela servis na 2:2, ale o následující podání už přišla. Rodionová se ve druhé sadě dostala do vedení 4:2 a 40:0 a pak ještě měla několik výhod na 5:2. “Asi musím být pod tlakem, abych začala hrát, ale od té doby jsem fakt hrála dobře a uhrála jsem si to sama.”

Následně Muchová hladce udržela servis. Za stavu 4:4 vedla Australanka znovu 40:0 při svém podání. I tentokrát ale o servis přišla. ”Tady už jsem věřila, že to dopodávám. Už jsem byla sebevědomější a v pohodě."

V posledním gemu jí ještě upřela sudí za stavu 15:0 eso a vzápětí zahrála po druhém podání Rodionová neuvěřitelné prasátko. To byla ale Australančina labutí píseň. “Fakt jsem to viděla jako eso, ale nerozhodilo mě to.”

Pro Muchovou je vystoupení na australském grandslamu premiérové. Přijela sem po turnaji v Brisbane, kde nešťastně ztratila dobře rozehraný zápas proti Anastasii Potapovové. Ve třetím setu dokonce schytala kanára. “Ten zápas jsem v hlavě neměla. Tam byly úplně jiné podmínky.”

Do Melbourne přijela s jasným cílem. “Musím vyhrát ještě nějaké zápasy, abych se dostala do stovky a mohla hrát větší turnaje.”

Po loňském životním výsledku na US Open, kde z kvalifikace postoupila až do třetího kola a získala i skalp Muguruzaové, už toho mnoho v loňském roce nenahrála. Naposledy se představila na turnaji v Lucemburku.

“Byla jsem zraněná a nakonec jsme se s týmem rozhodli, že věnujeme raději čas pořádné přípravě na nadcházející sezónu,” vysvětlila Muchová.

Muchová sezónu u protinožců startuje poprvé v životě. “Grandslamy jsou všechny pecka. Prý to tady přestavěli a je tu všechno jiné, ale já nemám s čím srovnávat. Kurty v Melbourne jsou trochu rychlejší, ale když tu zrovna není úplně šílené vedro, tak se mi tu docela líbí," hodnotila.

Teď jí ve druhém kole čeká Ruska Ljudmila Samsonovová. “Vůbec ji neznám, ale trenér se byl dneska podívat na závěr jejího zápasu, tak mi snad něco poradí,” věřila.

V závěru zápasu proti Rodionové ji trochu limitoval puchýř na noze, ale tomu Muchová nepřikládá velký význam. “Trochu jsem si shrnula ponožku, ale myslím, že to bude zítra dobré.”

Zatímco proti Rodionové hrála na kurtu číslo 3, což je největší kurt, na kterém se hrají kvalifikace, proti Rusce takovou výsadu asi čekat nemůže. “Výběhy dneska byly velké a měla jsem radost, že jsem mohla hrát na velkém kurtu. Proti Samsonovové mě dají někam do rožku, ale musím to zvládnout i tam,” usmála se na závěr šťastná Karolína Muchová.

Australian Open, Melbourne (ženy, AUS, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
Aryna Rodionová (AUS, 172.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (141.) [28] 2:6, 4:6