Odplata za New York. Kvitová porazila v Sydney světovou jedenáctku

- Jan Havlovic

Petra Kvitová má za sebou vítězný vstup do turnaje v australském Sydney. Světovou osmičku nerozhodil ani špatný los, když hned v prvním kole musela čelit světové jedenáctce Bělorusce Aryně Sabalenkové. Česká tenistka byla v úterním duelu aktivnější a zaslouženě postoupila po výsledku 6:1, 7:5. Její další soupeřkou bude v osmifinále Sie Su-Wej z Tchaj-wanu.

Papírové předpoklady favorizovaly před utkáním spíše Sabalenkovou, ale Kvitová jasně ukázala, že se o výsledku rozhoduje až na kurtu. Světová osmička vstoupila do zápasu výborně, když dvakrát prolomila servis své soupeřky a získala první sadu za pouhých 24 minut poměrem 6:1.

To druhá sada již tak jednoznačná nebyla. Kvitová musela od úvodu dotahovat ztrátu, když pustila soupeřku do vedení 3:1. Česká tenisová dvojka přežila kritický okamžik v desáté hře, kdy za stavu 4:5 odvrátila setbol běloruské soupeřky a srovnala na 5:5.

Právě tento okamžik Kvitovou nakopl a zbylé dva gemy v zápase získala právě česká reprezentantka, která zvítězila po 81 minutách po setech 6:1, 7:5. „Soupeřka přijela z Šen-čenu, kde celý turnaj vyhrála, takže jsem věděla, že to bude těžký duel. Hrály jsme spolu loni dvakrát a naposledy jsem s ní na US Open prohrála,“ připomněla Kvitová loňskou porážku při pozápasovém rozhovoru.

Kvitová si poradila i s nepříjemnou hrou běloruské tenistky. „Aryna je typem hráčkou s tvrdým podáním a dělovými ranami od základní čáry. Jsme ráda, že jsem ten zápas zvládla,“ pochvalovala si osmadvacetiletá Češka, která v zápase nasázela 28 winnerů.

Světová osmička tak míří do osmifinále, ve kterém narazí na Sie Su-Wej z Tchaj-wanu. Kvitová může navíc stále navázat na čtyři roky starý triumf, kdy si právě ze Sydney odvezla titul.