Denní menu, 8.1.2019: Kvitová si vyšlápla na Sabalenkovou, duel Siniakové odložen

- Jan Havlovic

Úterní program byl z pohledu českých tenistů pěkně nabitý. Petra Kvitová úspěšně vstoupila do turnaje v Sydney, když dokázala ve dvou setech vyřadit rozjetou Bělorusku Arynu Sabalenkovou. Duel Kateřiny Siniakové byl kvůli dešti ve třetím setu přerušen a následně odložen na středu. V australském Melbourne odstartovala kvalifikace Australian Open, ale Čechům se příliš nedařilo. Do druhého kola postoupila pouze Martincová, naopak Allertová, Kolář i Pavlásek končí.

NA ROZJEZD

1:10

PESHKEOVÁ S MELICHAROVOU V SYDNEY NEUSPĚLY: Květa Peschkeová s Nicole Melicharovou dohrály na turnaji v australském Sydney již v prvním kole a nenavážou na triumf z minulého týdnu, kdy vyhrály turnaj v Brisbane. Nasazený pár číslo dva nestačil v úvodním zápase na německo-americkou dvojici Grönefeldová, Kingová, když prohrál po 103 minutách po setech 7:6(3), 3:6 a 7:10. Peschkeová s Melicharovou se nyní přesunou do Melbourne, kde budou v turnaji čtyřhry patřit do užšího okruhu favoritek. Grönefeldová, Kingová (GER/USA) x Melicharová (USA), Peschkeová 6:7(3), 6:3, 10:7

 

HLAVNÍ CHOD

02:10

KVITOVÁ VYŘADILA V SYDNEY ROZJETOU SABALENKOVOU: Petra Kvitová slaví druhé vítězství v nové sezoně! Česká tenistka si v prvním kole turnaje v australském Sydney vyšlápla na favorizovanou Bělorusku Arynu Sabalenkovou, která v minulém týdnu vyhrála turnaj v čínském Šen-čenu. Kvitová porazila mírně favorizovanou soupeřku po necelé hodině a půl po setech 6:1, 7:5. Světová osmička byla stoprocentní při využívání brejkbolových příležitostí, když proměnila všech pět. Sabalenkové se naopak podařilo využít jen dva z šesti. Kvitová tak postupuje do osmifinále, ve kterém si to rozdá se Sie Su-Wej. Petra Kvitová (8.) x Aryna Sabalenková (BLR, 11.) 6:1, 7:5

 

A KDO NEMÁ DOST...

0:00

V MELBOURNE ODSTARTOVALA KVALIFIKACE, Z ČECHŮ JDE DÁL MARTINCOVÁ:
V úterý odstartovala v Melbourne kvalifikace úvodního grandslamu sezony – Australian Open! V rámci úterního programu se představila čtveřice českých tenistů. Uspěla však pouze Tereza Martincová, která zvládla třísetové drama proti Číňance Xun. Loňské osmifinále naopak neobhájí Denisa Allertová, která nezvládla první kvalifikační kolo. V Melbourne dohráli také Adam Pavlásek a Zdeněk Kolář.

Australian Open se podrobně věnujeme v samostatném článku

Češi v akci

Pavlásek se na Australian Open nekvalifikuje
Adam Pavlásek (203.) se podruhé v kariéře do hlavní soutěže Australian Open nepodívá. Čtyřiadvacetiletý tenista v prvním kole kvalifikace nestačil na Blaze Rolu (209.), se kterým prohrál 5:7, 3:6. Pavlásek během zápasu dvakrát ztratil servis, sám poté nevyužil jeden brejkbol. A to ve chvíli, kdy ve druhém setu mohl protihráče rebrejknout na 2:3. Český tenista tak neuspěl v osmém zápase za sebou, naposledy vyhrál v závěru června v prvním kole kvalifikace Wimbledonu.

Kolář uhrál v Melbourne jen tři gemy
Zdeněk Kolář (220.) končí své působení na Australian Open hned v prvním kole kvalifikace. Dvaadvacetiletý český tenista nestačil v úterním duelu na Jihoafričana George Harrise (119.), kterému podlehl za pouhých 48 minut po setech 2:6, 1:6.

Allertová osmifinále neobhájí
V prvním kole kvalifikace na Australian Open dohrála také Denisa Allertová (152.). Pětadvacetiletá česká tenistka, která odehrála první zápas od loňského Wimbledonu, nestačila na Španělku Gilbertu-Paulu Badosovou (142.), které podlehla po setech dvakrát 3:6. Češce se nedařilo hlavně na servisu, když si hned šestkrát v zápase prohrála podání. Allertová si tak výrazně pohorší v žebříčku WTA, neboť neobhájí loňskou osmifinálovou účast.

Martincová zvládla vstup do kvalifikace
Tereza Martincová má za sebou úspěšný vstup do kvalifikace na Australian Open, kde loni skončila hned v prvním kvalifikačním kole. Letos se Martincové dařilo o poznání lépe, když v úterním duelu porazila Číňanku Jing Xun (212.) po hodině a půl hry po setech 6:1, 1:6 a 6:3. Martincová se tak přiblížila první účasti v hlavní soutěži Australian Open, ale stále má před sebou ještě dva zápasy.

Jebavý dohrál v prvním kole
Roman Jebavý společně s Argentincem Andresem Moltenim končí na turnaji v Sydney v prvním kole. Zkušený český deblistka spolu s argentinským parťákem nestačili na favorizovaný kolumbijský pár Cabal, Farah, když prohráli po vyrovnaném souboji po setech 6:7(5) a 4:6. Jebavý se nyní přesune do Melbourne, kde nastoupí na Australian Open ve čtyřhře.

Kilnarová dohrála v prvním kole
Monika KIlnarová (321.) končí na turnaji v Hong-Kongu v prvním kole a nenaváže tak na semifinálovou účast z minulého týdne. Devatenáctiletá tenistka nestačila v úterním duelu na favorizovanou Caglu Buyukakcayovou (267.), které podlehla po setech 2:6 a 4:6.

Duel Siniakové odložen na středu
Pořadatele turnaje v australském Sydney i během úterního programu trápil déšť. Ten zapřičinil to, že duel Kateřiny Siniakové proti Belgičance Elise Mertensové musel být odložený na středu. Dramatická česko-belgická bitva byla přerušena ve třetím setu za stavu 7:6(4), 2:6 a 4:1 pro belgickou tenistku. Dohrávat se tedy bude ve středu, což platí i proi duel Estonky Kontaveitové s Portoričankou Puigovou.

ATP/WTA

Australian Open, Melbourne (muži, AUS, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
ADAM PAVLÁSEK (203.) – Blaž ROLA (SLO, 209.) 5:7, 3:6
George Harris Lloyd (RSA, 119.) [11] – ZDENĚK KOLÁŘ (220.) 6:2, 6:1

Australian Open, Melbourne (ženy, AUS, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
DENISA ALLERTOVÁ (152.) – Giberta Paula Badosaová (ESP, 142.) [29] 3:6, 3:6
TEREZA MARTINCOVÁ (197.) – Jing Xun (CHN, 212.) 6:1, 1:6, 6:3

Sydney International (ženy, AUS, 823 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
PETRA KVITOVÁ (8.) [5] – Aryna Sabalenková (BLR, 11.) 6:1, 7:5
KATEŘINA SINIAKOVÁ (36.) – Elise Mertensová (BEL, 12.) 6:7(4), 6:2, 1:4* – odloženo na 9.1.

1. kolo čtyřhry
Grönefeldová (GER), Kingová (USA) – Melicharová (USA), PESCHKEOVÁ 6:7(3), 6:3, 10:7

Sydney International (muži, AUS, 527 880 USD, tvrdý povrch)
1. kolo čtyřhry
Cabal, Farah (oba COL) – JEBAVÝ, Molteni (ARG) 7:6(5), 6:4

ITF/Futures

China Tonghai Tournament, Hong Kong (ženy, HKO, 25 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
Cagla Buyukakcayová (TUR, 267.) [4] – MONIKA KILNAROVÁ (321.) 6:2, 6:4

1. kolo čtyřhry
Krajiceková (NED), ŠTEFKOVÁ [1] – Šapatavová, Wembleyová-Smithová (GRU/GBR) 6:4, 6:2 

Magic Hotel Tournament, Monastir (ženy, TUN, 15 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
Jixuan Li (CHN) [WC] – ANETA LABOUTKOVÁ 6:7(4), 6:4, 6:4
Warona Mdulwaová (RSA) [Q] – DAGMAR DUDLÁKOVÁ 5:7, 3:6
KAROLÍNA BERÁNKOVÁ – Elisa Andrea Cameranová (ITA) [WC] 6:1, 6:1

1. kolo čtyřhry
HÁJKOVÁ, LABOUTKOVÁ [4] – Ayariová, Gatiová (obě TUN) 6:4, 6:0
BERÁNKOVÁ, Pačkalevová (RUS) – Li, Tsiang (CHN/AUS) 6:3, 6:1

Magic Hotel Tournament, Monastir (muži, TUN, 15 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo čtyřhry
Kijamov, Ratniuk (oba RUS) – MARŠOUN, Prudnikau (BLR) 6:4, 6:2
Lemstra, Zima (oba GER) – DUDA, GENGEL [2] 3:6, 4:6