Češi v akci: Kolář v Itálii končí ve čtvrtfinále, Martincová v Německu otočila zápas

- Jan Havlovic

Všechny zraky tenisových fanoušků jsou upřeny do Ria de Janeira, avšak ve čtvrtek se představí na menších turnajích několik českých tenistů. V Itálii bohužel končí Zdeněk Kolář, který dnes nestačil na Němce Jahna.

Zdeněk Kolář, čerstvý český reprezentant se vydal do Itálie, kde zkouší štěstí na místním Sparkassen Trophy. Mladý tenista plní na turnaji roli druhého nasazeného, v prvním kole ho však nečekala vůbec lehká práce, neboť Brazilce Sorgiho porazila až po třísetové bitvě. Devatenáctiletý tenista v dalším kole pokračoval na brazilské vlně - střetl se totiž Wilsonem Leitem, který úspěšně prošel kvalifikací a v prvním kole si poradil s Chilanem Mallou. Zdeněk Kolář svého soupeře v tomto zápase celkem dvakrát brejknul, při svém podání byl však stoprocentní, a tak dokázal poměrně v klidu zvítězit 6:3 a 6:4.

V dnešním čtvrtfinále český reprezentant vyzval šestého nasazeného, Jeremy Jahna. Mírným favoritem tohoto duelu byl aktuálně 308. tenista světa. První sadu rozhodl jeden brejk, který urval na svou stranu ve čtvrtém gemu právě Jahn, jenž se ujal vedení.  Druhou sadu začal Kolář skvěle, vedl 3:0, avšak poté hned třikrát ztratil své podání a na turnaji v Itálii skončil ve čtvrtfinále. Českého tenistu dnes odpoledne čeká ještě semifinále čtyřhry. 

Barbora Štefková je v kanadském Gatineau už ve čtvrtfinále, nicméně ve čtvrtek ji čeká pouze čtvrtfinálový duel čtyřhry, kde po boku Britky Dunneové vyzve kanadský pár Kwongová, Petricková. V německém Hechingenu se ve čtvrtek představila také Tereza Martincová, která se po úspěšném prvním kole střetla s Rumunkou Dascaulovou a do zápasu vstupovala v pozici favoritky. 

Jenže zápas to nebyl jednoduchý a česká hráčka prohrála první set po velké bitvě v tiebreaku 3:7. Utkání, které trvalo více než tři hodiny, však dokázala česká tenistka otočit a to i přesto, že ve druhém setu prohrávala 1:3 a ve třetí sadě dokonce 3:5 a musela odvracet servis soupeřky do zápasu. Vše ale zvládla a dokonce otočila na 6:5 a mohla podávat na postup. Nakonec však musela do tiebreaku po rebrejku Rumunky, ale postup už si nenechala utéct a vyhrála 7:4.

Challenger v Trnavě - Kompletní zpravodajství najdete zde

Itálie F2 (Cornaiano, muži, antuka, 25 000 USD, čtvrtfinále)

Jeremy Jahn (GER) (6) - ZDENĚK KOLÁŘ (2) 6:3, 6:3

Itálie F2 (Cornaiano, muži, antuka, 25 000 USD, semifinále čtyřhry)

KOLÁŘ, Malla (CHI) - Barrios Vera (CHI), Ficovich (ARG)  7:5, 6:2

Hechingen Ladies Open (ženy, antuka, 25 000 USD, 2. kolo)

TEREZA MARTINCOVÁ (7) - Nicoleta-Catalina Dascaluová (ROU) 6:7 (3), 7:5, 7:6 (4)

Challenger Banque National de Gatineuia (ženy, tvrdý povrch, 25 000 USD, čtvrtfinále čtyřhry)

Kwongová, Petricková (obě CAN) - Dunneová (GBR), ŠTEFKOVÁ (2)  1:6, 2:6

Futures Slovenská Ľupča - kompletní zpravodajství najdete zde

Pardubická juniorka - kompletní zpravodajství najdete zde