Denní menu, 5.1.2019: Berdych ve finálové bitvě neuspěl, Plíšková si zahraje v Brisbane o titul

- Jan Havlovic

Tomáš Berdych bohužel titul na turnaji v katarském Dauhá nevybojoval. Česká tenisová jednička nestačila v sobotní finálové řeži na Španěla Bautistu, kterému podlehla po setech 4:6, 6:3 a 3:6. Karolína Plíšková si zahraje podruhé během tří let v Brisbane o titul, když v sobotním semifinále vyřadila ve dvou setech Chorvatku Vekičovou. Na stejném místě uspěla také Květa Peschkeová, která po boku Nicole Melicharové vybojovala titul ve čtyřhře. Vstup do kvalifikace v Sydney zvládla úspěšně Kateřina Siniaková, naopak končí Kolodziejová, Plíšková i Rosol.

NA ROZJEZD

02:00

PESCHKEOVÁ VYBOJOVALA V BRISBANE TITUL, VORÁČOVÁ NEUSPĚLA: Květa Peschkeová s Nicole Melicharovou ovládly turnaj v australském Brisbane. Česko-americká dvojice deklasovala v sobotním finále sestry Chanovy, když vyhrála za pouhých 58 minut po setech dvakrát 6:1. Pro Peschkeovou a Melicharovou je to již třetí společný titul po triumfech v Praze a Tchien-ťinu. V sobotu byla v akci i Renata Voráčová, ale česká deblistka v boji o titul neuspěla. Voráčová s Číňankou Tuan nestačily v Šen-čenu na domácí dvojici Pcheng, Jang, když prohrály 4:6, 3:6.

 

HLAVNÍ CHOD

16:15

BERDYCH TITUL NEVYBOJOVAL, NESTAČIL NA BAUTISTU: Tomáš Berdych bohužel nedal svému tenisovému comebacku pomyslnou třešničku na dortu. Třiatřicetiletý tenista nestačil v sobotním finále na turnaji v Dauhá na o tři roky mladšího Španěla Roberto Bautistu, který vyhrál po třístové bitvě sedmý titul v kariéře. 

Berdych mohl vstoupit do utkání dobře, když si vypracoval úvodní brejkbol zápasu ve čtvrtém gemu, jenže ten Bautista odvrátil. To Španěl prvním brejkbolem nepohrdl a vytvořil si rozhodující náskok. Českému tenistovi se ještě podařilo odvrátit tři setboly za stavu 3:5, ale na čtvrtý setbol v následující hře byl již krátký. Druhá sada naopak patřila české tenisové jedničce, která ve čtvrtém gemu poprvé v zápase prolomila podání soupeře a náskok jednoho brejku si dokázala udržet. Berdych získal druhý set za 33 miut poměrem 6:3 a vynutil si rozhodující třetí sadu! 

 

Hned na začátku rozhodujícího setu mohl jít Berdych do trháku, avšak brejkbol nevyužil. To Bautista nabídnutou šancí ve čtvrtém gemu nepohrdl. Česká jednička poté přežila kritickou situaci za stavu 4:2, kdy při vlastním servisu odvrátil hned tři brejkboly soupeře! Berdych se mohl vrátit do zápasu hned v následující hře, ve které měl hned dvě brejkbolové příležitosti. V obou případech však vítěz čtrnácti turnajů na okruhu ATP nebyl úspěšný. Zkušený Bautista si náskok jednoho brejku udržel a dovedl utkání do vítězného konce. Tomáš Berdych (71.) x Roberto Bautista–Agut (ESP, 24.) 4:6, 6:3, 3:6

 

A KDO NEMÁ DOST...

10:05

PLÍŠKOVÁ SI ZAHRAJE V BRISBANE O TITUL: Karolína Plíšková si zahraje na turnaji v Brisbane podruhé během tří let ve finále! Světová osmička si na oblíbeném podniku v sobotu poradila v semifinálové bitvě s Chorvatkou Donnou Vekičovou, kterou vyřadila po setech 6:3, 6:4. Plíšková měla problémy ke konci zápasu, když promarnila čtyři mebčoly a využila až ten pátý. Šestadvacetiletá česká tenistka si to ve finále rozdá s Ukrajinkou Curenkovou, na kterou narazí i v prvním kole turnaje v Sydney.  Donna Vekičová (CRO, 34.) x Karolína Plíšková (8.) 3:6, 4:6

Češi v akci

Kolodziejová nestačila na Kontaovou
Miriam Kolodziejová (277.) končí v kvalifikaci nabitého turnaje v Sydney již v prvním kole. Mladá česká tenistka nestačila v sobotním duelu na bývalou světovou čtyřku Britku Johannu Kontaovou (37.), které podlehla za 71 minut po setech 3:6 a 2:6.

Rosol favorita nepřekvapil
V prvním kole kvalifikace v australském Sydney dohrál také Lukáš Rosol (142.). Třiatřicetiletý tenista nestačil na kvalifikační čtyřku Japonce Tara Daniela (77.), kterému podlehl za hodinu a půl boje po setech 4:6 a 5:7. Rosol se nyní přesune do Melbourne, kde bude zkoušet štěstí v kvalifikaci na Australian Open.

Siniaková potvrdila roli favoritky
Kateřina Siniaková (31.) vstoupila do kvalifikace v australském Sydney vítězně. Kvalifikační trojka si v sobotním duelu poradila s Japonkou Eri Hozumiovou (320.), kterou porazila za 64 minut po setech 6:2 a 6:3. Mladá Češka si tak zajistila místo ve finálovém kole kvalifikace, ve kterém vyzve lepší z dvojice Bozovičová, Peraová.

Kristýna Plíšková odstoupila z kvalifikace
Kristýna Plíšková (94.) do utkání prvního kvalifikačního kola v Sydney ze zdravotních důvodů nenastoupila. Šestadvacetiletou českou tenistku nahradila Američanka Bethanie Matteková-Sandsová, kterou čeká duel s Portoričankou Mónicou Puigovou.

Štefková je ve finále
Barbora Štefková (301.) má na začátku sezony velmi dobrou formu! Třiadvacetiletá česká tenistka zvládla na turnaji v Hong-Kongu sobotní semifinále, když vyřadila En Šuo Liangovou z Tchaj-wanu po setech 7:6(5), 6:2 a zahraje si o titul. Štefková postoupila do finále poprvé od loňského srpna a v neděli bude usilovat o celkově desátý titul z okruhu ITF. Česká tenistka si navíc zahraje finále také ve čtyřhře po boku Nizozemky Krajicekové, neboť jejich semifinálové soupeřky Danilinaová s Liang do utkání nenastoupily.

Duel Strýcové odložen
Barbora Strýcová (33.) si bude muset na dohrávku prvního kvalifikačního kola turnaje v Sydney počkat až do neděle. Duel české tenistky proti Zarině Dijasové (89.) byl totiž za stavu 5:7, 6:1 a 3:1 (0:15) přerušen kvůli dešti. Počasí se však neumoudřilo, a tak byl i tento zápas odložen na neděli.

Kilnarová si o titul nezahraje
České finále v Hong-Kongu bohužel neuvidíme. Monika Kilnarová (321.) totiž nenavázala na semifinálovou výhru své krajanky Barbora Štefkové, když nestačila na teprve patnáctiletou Ukrajinku Darju Lopateckou (492.), které podlehla po setech 2:6, 3:6.

Voráčová titul nevybojovala
Renata Voráčová deblový titul na turnaji v čínském Šen-čenu bohužel nevybojovala. Zkušená česká deblistka společně s Číňankou Tuan podlehly ve finálovém souboji čínské dvojici Pcheng, Jang za 74 minut po setech 6:4, 6:3.

ATP/WTA

Qatar ExxonMobil Open, Dauhá (muži, QAT, 1 313 215 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Roberto Bautista-Agut (ESP, 24.) [7] – TOMÁŠ BERDYCH (71.) 6:4, 3:6, 6:3

Brisbane International (ženy, AUS, 1 000 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Donna Vekičová (CRO, 34.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (8.) [5] 3:6, 4:6

Finále čtyřhry
Melicharová (USA), PESCHKEOVÁ [3] – H.Čchan, L.Čchan (obě TPE) [4] 6:1, 6:1

Shenzhen Open, Šen-čen (ženy, CHN, 750 000 USD, tvrdý povrch)
Finále čtyřhry
Tuan (CHN), VORÁČOVÁ – Pcheng, Jang (obě CHN) [2] 4:6, 3:6

Sydney International (ženy, AUS, 823 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
Johanna Kontaová (GBR, 37.) [5] – MIRIAM KOLODZIEJOVÁ (277.) 6:3, 6:2
KATEŘINA SINIAKOVÁ (31.) [2] – Eri Hozumiová (JPN, 320.) 6:2, 6:3
BARBORA STRÝCOVÁ (33.) [3] – Zarina Dijasová (KAZ, 89.) 5:7, 6:1, 3:1 (0:15) – odloženo na 6.1.
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (94.) – Mónica Puigová (POR, 53.) [8] – Plíšková odstoupila

Sydney International (muži, AUS, 527 880 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
Taro Daniel (JPN, 77.) [4] – LUKÁŠ ROSOL (142.) 6:4, 7:5

ITF/Futures

Kidsland Men’s and Women’s 25K tournament in Hong Kong (ženy, CHN, 25 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
BARBORA ŠTEFKOVÁ (300.) – En Šuo Liang (TPE, 255.) [6] 7:6(5), 6:2
Darja Lopatecká (UKR, 492.) – MONIKA KILNAROVÁ (321.) 6:2, 6:3

Semifinále čtyřhry
Danilinaová, Liang (KAZ/TPE – Krajiceková (NED), ŠTEFKOVÁ [2] – bez boje