Federer byl prý ve Wimbledonu rozrušený. V Melbourne mohli zvolit obyčejný tiebreak, říká Anderson

- Marek Bartošík

Úvod sezóny tráví Kevin Anderson stejně jako loni v indickém Puné, kde loni došel do finále. Dvaatřicetiletý Jihoafričan poskytl rozhovor místnímu deníku The Times of India. Promluvil o změnách v pravidlech na grandslamových turnajích i údajném zvýhodňování Rogera Federera ze strany pořadatelů.

Loňskou sezónu může aktuální světová šestka Kevin Anderson směle označit jako životní. Zahrál si finále Wimbledonu, na ATP 500 ve Vídni získal nejcennější titul kariéry, v žebříčku si vylepšil své maximum na 5. místo. Zajistil si také účast na Turnaji mistrů, v Londýně dokázal postoupit ze skupiny.

V indickém Puné, kde plní roli nasazení jedničky, sdělil svůj názor na nová pravidla na grandslamech. Moc se mu nelíbí rozhodnutí Wimbledonu, kde pořadatelé zavedli tiebreak v rozhodující sadě až stavu 12:12.

„Je to, jako byste hráli 6 setů. Raději bych chtěl tiebreak už za stavu 6:6. Nicméně je dobře, že aspoň vidíte cíl,“ uvedl pro The Times of India Anderson, který loni v All England Clubu odehrál maratonské semifinále proti Johnu Isnerovi. Nakonec zvítězil až 26:24 v pátém setu.

Jihoafričanovi se příliš nezamlouvá ani nové pravidlo na Australian Open, kde v případě stavu 6:6 v páté sadě přijde na řadu super tiebreak. „Je to o něco lepší, i když v Austrálii mohli zvolit obyčejný tiebreak. Aktuálně máme čtyři grandslamy, které mají rozdílný formát ve dvouhře,“ upozornil dvojnásobný grandslamový finalista.

Na US Open zavedli klasický tiebreak za stavu 6:6 v pátém setu už v roce 1970. Na French Open jsou naopak nejvíce konzervativní, poslední set musí stále skončit rozdílem dvou gemů.

Kromě pravidel Anderson vzpomněl i loňské čtvrtfinále Wimbledonu, v němž porazil obhájce titulu Rogera Federera, přestože prohrával 0:2 na sety a čelil mečbolu.

„Slyšel jsem, že Roger byl rozrušený, že budeme hrát na kurtu číslo 1. Hvězdy jako on hrají častěji na centrálním kurtu než jinde. Já jsem hrál zápas předtím na kurtu číslo 1, takže jsem si na něj trochu zvykl. Federera mi líto nebylo, sám si musím zvykat na různé kurty skoro na každém turnaji,“ sdělila světová šestka.

Debaty panují i o tom, že Švýcar hraje na Australian Open příliš zápasů v noci, a proto je méně unavený než jeho soupeři. „Každý hráč může požádat pořadatele ohledně plánu svého zápasu. Samozřejmě pokud přijde s požadavkem Roger, budou ho organizátoři brát vážně. Pořadatelé každého turnaje ho chtějí mít ve finále,“ podotkl Anderson.