Hopman Cup: Švýcaři díky Federerovi postupují. Američané utrpěli třetí porážku

- Marek Bartošík

Na Hopman Cupu v Perthu se ve čtvrtek rozhodovalo o postupujícím ze skupiny B. Nejprve se setkaly týmy, které už neměly naději na postup. Velká Británie překvapivě porazila Spojené státy. Ve druhém zápase na sebe narazili favorizovaní Švýcaři a Řekové. Druzí jmenovaní stále mohli postoupit, museli ale vyhrát 3:0. Řecké plány překazil Roger Federer, který v pohledném utkání přehrál Stefanose Tsitsipase. Závěrečný mix ovládli Řekové.

Federer zajistil Švýcarsku účast ve finále
Po roce si na Hopman Cupu opět zahrají o titul Roger Federer a Belinda Bencicová. Světová trojka Federer přehrál v kvalitním duelu Stefanose Tsitsipase (15.) za hodinu a 37 minut 7:6(5) a 7:6(4). I kdyby nyní Řekové zbylá utkání vyhráli, na jistém postupu Švýcarů by to nic nezměnilo. Mají totiž lepší bilanci dílčích zápasů.

Pokud by se Federer a Tsitsipas setkali na grandslamu, jednalo by se vzhledem k jejich postavení v žebříčku minimálně o osmifinále. Papírové předpoklady se naplnily a diváci v Perthu mohli sledovat velmi kvalitní duel. Ten nepřinesl ani jeden brejk.

Úvodní sada se obešla dokonce bez brejkových příležitostí. Ve zkrácené hře se dostal dvacetiletý Tsitsipas do nadějného vedení 4:1, navíc měl dvakrát podávat. Švýcar ale předvedl dva skvělé vítězné údery z forhendu a vrátil se do hry. Za stavu 5:5 zahrál řecký mladík dvojchybu, Federer následně zakončil těsný set esem.

Ve druhém dějství tenisté pokračovali v dominantních výkonech na servisu. Sedmatřicetiletý Švýcar nenabídl svému soupeři ani jeden brejkbol, sám nevyužil tři možnosti. Při jedné z nich zkazil poměrně jednoduchý forhend. Mrzet ho to ale nemuselo. Tentokrát si začátek tiebreaku pohlídal. Postupně vedl 3:1 a 5:2, nakonec v něm zvítězil 7:4.

Federerovi se na Hopman Cupu daří. Loni s Bencicovou slavili titul, ve finále se objeví i letos. Při své první společné účasti v roce 2017 těsně nepostoupili ze skupiny po porážce s pozdějšími vítězi z Francie. Nestárnoucí Švýcar odehrál v Perthu za poslední tři roky deset dvouher, prohrál jedinou. Předloni nestačil v tiebreakové bitvě na Alexandra Zvereva. Aktuálně drží na tomto klání sérii osmi výher ve dvouhře.

 

Sakkariová zařídila Řecku vyrovnání
Třiadvacetiletá Maria Sakkariová (41.) zařídila Řecku vyrovnání v duelu se Švýcarskem na Hopman Cupu, když po dobrém výkonu přehrála o dva roky mladší Belindu Bencicovou (54.) 6:3 a 6:4.

Řecká tenistka byla dominantní na servisu, přišla o něj jen jednou. Sama získala podání soupeřky třikrát. Sakkariová, jež zaznamenala pět es, potřebovala na výhru hodinu a čtvrt.

Závěrečný mix ovládlo Řecko
Vůbec poslední duel skupiny B patřil Stefanosu Tsitsipasovi a Marii Sakkariové. Řecká dvojice si v zápase smíšené čtyřhry poradila se švýcarským párem Federer, Bencicová díky dvěma úspěšně zvládnutým tiebreakům. Ani tento triumf však nic nezměnil na postupuje Švýcarů do finále, ve kterém budou Federer a Bencicová útočit na druhý titul v řadě. 

Řecko – Švýcarsko 2:1
Stefanos Tsitsipas (15.) – Roger Federer (3.) 6:7(5), 6:7(4)
Maria Sakkariová (41.) – Belinda Bencicová (54.) 6:3, 6:4
Sakkariová, Tsitsipas – Bencicová, Federer 4:3(4), 2:4, 4:3(3)

Spojené státy na Hopman Cupu vyhořely

Kdo by to byl před turnajem čekal? Papírově třetí nejsilnější z celkových osmi týmů si na turnaji nepřipsal ani jednu výhru. Ač měly Spojené státy v sestavě hvězdnou Serenu Williamsovou a talentovaného Francese Tiafoea, vyšly nakonec ve skupině B naprázdno.

Norrie si připsal další cenný skalp
Po vítězství nad světovou patnáctkou Stefanosem Tsitsipasem zaznamenal Cameron Norrie (90.) další úspěch. Třiadvacetiletý britský tenista přehrál 39. hráče světa Francese Tiafoea 7:6(4) a 6:0. K tomu, aby poslal svůj tým do vedení, stačilo Norriemu 70 minut.

Američan se na začátku duelu dostal do vedení o brejk, za stavu 5:4 však nedokázal set doservírovat. Od té doby převzal otěže zápasu Norrie. Vedení 6:5 a 30:0 sice ještě nevyužil, poté však ovládl tiebreak a hladce i druhý set. K výhře si pomohl mimo jiné osmi esy.

Serena vyhrála i potřetí
Třiadvacetinásobná grandslamová šampionka ve dvouhře Serena Williamsová (16.) zvládla i své třetí utkání na letošním Hopman Cupu. Po skalpech Sakkariové a Bencicové zdolala i dvaadvacetiletou Katie Boulterovou (97.), tentokrát za 80 minut poměrem 6:1 a 7:6(2).

Britka sice zaznamenala více es než favoritka (4:2), o své podání však přišla třikrát, zatímco Williamsová jen jednou. Boulterovou dostal brejk ve druhé sadě do vedení 2:0. Hned ve třetí hře o něj ale přišla. Tiebreak byl jasně v režii zkušené Američanky, která v něm postupně vedla 3:0 a 5:1.

Američané opět selhali v mixu
Smíšená čtyřhra se stala pro americký pár noční můrou. Prohráli ji proti Řekům, Švýcarům a nyní i proti Britům. Norrie a Boulterová rozhodující klání vyhráli za 67 minut poměrem 3:4(2), 4:3(4) a 4:1.

Tiafoe a Williamsová ve druhém setu nevyužili výhodu brejku z třetí hry ani tři brejkboly v páté hře. Ve zkrácené hře měli za stavu 4:4 dokonce mečbol, který zároveň znamenal setbol pro soupeře. Rozhodující sadu už měla jasně pod kontrolou britská dvojice, která dvakrát prolomila podání Američanů.

Britové tak zakončili skupinu se dvěma výhrami a jednou porážkou a dílčí zápasovou bilancí 4:5. Američané nevyhráli ani jednou, jejich konečná zápasová bilance je 3:6.

Velká Británie – Spojené státy 2:1
Cameron Norrie (90.) – Frances Tiafoe (39) 7:6(4), 6:0
Katie Boulterová (97.) – Serena Williamsová (16.) 1:6, 6:7(2)
Boulterová, Norrie – Williamsová, Tiafoe 3:4(2), 4:3(4), 4:1