Záplava es! Kyrgios málem překonal Karlovičův rekord

- Marek Bartošík

Repríza loňského finále už v prvním kole. Je to neobvyklé, ale v Brisbane se to stalo. Loňský šampion Nick Kyrgios vyzval Ryana Harrisona. Tento fakt přitom zdaleka nebyl jedinou pikantností zmíněného utkání.

Málokdo mohl tušit, že se v duelu mezi Nickem Kyrgiosem a Ryanem Harrisonem málem dočkáme překonání rekordu Iva Karloviče. Vytáhlý Chorvat v roce 2015 na travnatém turnaji v Halle zaznamenal proti Tomáši Berdychovi při výhře 7:5, 6:7(8) a 6:3 neuvěřitelných 45 es. Tento počin je dodnes rekordem v zápasech hraných na dva vítězné sety.

Nick Kyrgios se k němu dostal nesmírně blízko. Extravagantní Australan zahrál v Brisbane proti Ryanu Harrisonovi, kterého nakonec udolal 7:6(5), 5:7 a 7:6(5), hned 44 es. Tímto výkonem se zařadil na dělené druhé místo historických tabulek.

Stejný počet nechytatelných servisů si připsali ještě Karlovič (proti Brandsovi v Záhřebu 2014) a Mark Philippoussis (proti Blackovi v Kuala Lumpur 1995). O zásah méně měl Mardy Fish v roce 2007 proti Rochusovi v Lyonu.

Kyrgiosův soupeř Ryan Harrison se v dnešním utkání na servisu také vyznamenal, na kontě měl 27 es. Za zmínku dále stojí rychlý průběh duelu. Přestože jeho výsledek s téměř maximálním počtem her (38 z 39) naznačuje maraton, hráči se zdrželi na kurtu pouze dvě hodiny a 11 minut.

Při celkových 232 výměnách stihli odehrát za jednu minutu v průměru 1,77 míče. Oproti tomu třeba ve finále Australian Open 2012 odehráli Rafael Nadal a Novak Djokovič za jednu minutu v průměru pouze 1,05 míčku.