Hopman Cup: Federer vyhrál historicky první souboj proti Sereně

- Jan Havlovic, Marek Bartošík

Pořadatelé Hopmanova poháru si připravili pro tenisové fanoušky na novoroční úterý pořádnou tenisovou bombu! V Perthu se totiž utkaly výběry USA a Švýcarska. Jednalo se o premiérový souboj dvou legend světového tenisu – Sereny Williamsové a Rogera Federera, majitelů celkem 43 grandslamových titulů ze dvouhry. V těsné bitvě nakonec díky bodům od Federera a ze závěrečného mixu triumfoval švýcarský tým.

Federer získal pro Švýcary první bod
Roger Federer zvládl na Hopman Cupu i druhý svůj zápas, a znovu neztratil ani set! Světová trojka si v úterním novoročním duelu poradila s Američanem Francesem Tiafoem, kterého porazila za 58 minut po setech 6:4, 6:1 a dostala Švýcarsko do vedení. Federer byl stejně jako proti Norriemu suverénní na servisu. Mladého Američana nepustil k brejkbolu, celkově si připsal třináct es. Po prvním servisu měl Švýcar úspěšnost 79 %, po druhém 75 %. Tiafoe byl v obou statistikách o více než 20 % horší.

Williamsová otočila duel proti Bencicové
Serena Williamsová vyrovnala stav zápasu mezi USA a Švýcarskem na Hopmanově poháru na 1:1. Americká tenisová legenda otočila duel proti Švýcarce Belindě Bencicové a zvítězila po bezmála dvou hodinách po setech 4:6, 6:4, 6:3. Třiadvacetinásobná grandslamová vítězka ve dvouhře zaznamenala dvanáct es a šest dvojchyb, své soupeřce vzala třikrát servis.

Švýcaři v mixu rozhodli
Po dvouhrách byla situace vyrovnaná, Roger Federer i Serena Williamsová roli favoritů zvládli. Rozhodovala tak závěrečná smíšená čtyřhra. V ní švýcarské duo Bencicová, Federer přehrála americkou dvojici Williamsová, Tiafoe 4:2 a 4:3(3) za 49 minut. Jako jediný přišel v utkání o servis poměrně nevýrazný Tiafoe v páté hře první sady. 

Jako klíčový se ukázal bod za stavu 3:2 ve zkrácené hře pro Američany. Tiafoe zahrál první servis, který zdánlivě vypadal jako eso. Challenge Bencicové však ukázala, že míček skončil v malém autu. Švýcaři bod vyhráli, poté uspěli i v dalších dvou a nakonec tiebreak ovládli.

Díky tomu jsou obhájci titulu velmi blízko postupu ze skupiny, tedy do finále. V posledním zápase skupiny proti Řecku jim stačí vyhrát jediný dílčí duel. Dnešní pikantní souboj legend sledovalo přímo v hledišti více než 14 000 nadšených diváků.

USA – Švýcarsko 1:2
Frances Tiafoe (USA) – Roger Federer (SUI) 4:6, 1:6
Serena Williamsová (USA) – Belinda Bencicová (SUI) 4:6, 6:4, 6:3
Tiafoe, Williamsová – Federer, Bencicová 2:4, 3:4(3)