Bojkot medailových ceremoniálů kvůli Kosovu? Troicki souhlasí s názorem ministra

- Jan Vojkůvka, foto: Pavel Lebeda

Olympijské hry ne vždy plní svůj účel, kterým je spojování národů a mír. V Srbech nadále čpí vztek a pachuť hořkosti ze ztráty území po osamostatnění Kosova a Srbové se nemohou smířit s tím, že by měli, v případě, že se tak stane, absolvovat medailový ceremoniál po boku kosovských sportovců. A souhlasí s tím i srbský tenista Viktor Troicki.

Troicki rozumí a souhlasí s názorem srbského ministra sportu, Vanjy Udovičiče, který vyzval srbské sportovce, aby bojkotovali medailové ceremoniály, pokud by na nich měli přebírat medaili společně s někým z Kosova. Sdílet "bednu" s kosovským sportovcem je dle něho nepřípustné a poslouchat kosovskou hymnu ponížením.

Souhlas s jeho názorem vyjádřil také tenista Viktor Troicki, který v Riu vypadl v prvním kole dvouhry s Andy Murrayem. Třicetiletý Srb plně souhlasí s důvody, které ministr sportu uvedl a snaží se to také vysvětlit.

„Neakceptujeme Kosovo jako zemi, to je samozřejmé. Myslím, že to je uměle vytvořený stát a já s tím nesouhlasím. Území Kosova bylo vždy součástí Srbska. Tak plně souhlasím s tím, co řekl,“ cituje Troickiho web usatoday.com.

„Nechci zacházet příliš do detailů, ale rozumím tomu, proč to řekl. Myslím, že musíte ten problém studovat trochu více a porozumět tomu, co se stalo za posledních tisíc let, abyste znali správnou odpověď. Ale my, pochopitelně, neouhlasíme s tím, co se stalo a já rozumím, proč to řekl,“ dodal Trocki.

Kosovo vyhlásilo nezávislost v roce 2008 a bylo uznáno, proti srbským námitkám, většinou světa. S tím se Srbové dodnes nechtějí smířit a stále toto území považují za součást své země. A tyto problémy se, bohužel, přenáší i do sportu. Na druhou stranu Kosovo vypravilo do Ria jen osmičku sportovců a už slavilo zlatou medaili v nedělním judistickém programu díky Majlindě Kelmendiové. Otázkou je, co bude za čtyři roky?