Bez titulu, ale nejlepší. Williamsová je královnou amerického sportu

- Radek Štohl

Nejlepší sportovkyní roku 2018 se stala Serena Williamsová. Přihodilo se tomu tak alespoň v očích hlasujících amerických novinářů dle agentury AP. Williamsová po narození dcery a operacích, které ji po porodu provázely, uplynulou tenisovou sezónu zaznamenala úspěšný návrat na okruh. Sedmatřicetiletá tenistka v celém roce odehrála sedm turnajů, dvakrát si zahrála finále grandslamu, ovšem žádnou trofej ukořistit nedokázala.

O výsledcích ankety rozhodují sportovní redaktoři napříč celými Spojenými státy, přičemž na výběr mají z velké škály sportů. Od roku 1931, kdy proběhlo první vyhlášení, se z vítězství ve většině případů radovala některá z Američanek. Jen dvanáckrát na první místo dosáhla sportovkyně narozena mimo Spojené státy.

Právě za oceánem se narodila také Serena Williamsová, která výhrou v letošním ročníku dobyla anketu již popáté v kariéře. Poprvé se tak přihodilo v roce 2002, dále si výhru odnesla v letech 2009, 2013 a 2015.

Hlasující novináři ocenili Williamsovou především za rychlý návrat k tenisu po narození dcery, jež obdržela jméno Alexis Olympia Ohanian Jr. Bývalá světová jednička s odstupem času přiznala, že při porodu musela podstoupit císařský řez, následně se ke všemu podrobila několika operacím. 

Na tenisové dvorce se Američanka vrátila letos v březnu, kdy po dvou úspěšných zápasech v Indian Wells padla se sestrou Venus. Během následujících šesti turnajů dvakrát vypadla v prvním kole a dosáhla na finále Wimbledonu a US Open. V Cincinnati ji ve třech setech vyřadila Petra Kvitová.

Ročník 2019 začne Serena Williamsová na Hopman Cupu v Perthu, úvodní zápas sehraje proti řecké tenisce Marii Sakkariové.