Bitva s osudem. Bratr Wozniacké promluvil o zákeřné nemoci dánské tenistky

- Jan Vojkůvka

Jednou z nejzásadnějších informací uplynulého roku byla diagnóza Caroline Wozniacké, jež trpí revmatoidní artritidou. Nemoc, která výrazně zasahuje do osobního, a ještě víc profesionálního, života, je však podle bratra dánské tenistky zatím pod kontrolou.

Dobré zprávy z tábora Wozniacké přinesl její bratr Patrik, který je sám velmi sportovně založen a hraje v Dánsku fotbal na poloprofesionální úrovni. V rozhovoru pro deník Ekstra Bladet se vyjádřil, že jeho sestra, jež během přestávky mezi sezonami trénuje ve Spojených státech, s nemocí bojuje více než dobře.

„Moc často neříká, že ji něco bolí, i když musí, ale vše nasvědčuje tomu, že se s tím pere velmi dobře,“ uvedl Wozniacki. „Vypadá to, že cvičení a léky byly nastaveny správně a dokáží bolest hodně snížit.“

„Samozřejmě si musí dávat během tréninků pauzy, ale ještě nikdy nepožádala o den volna, což je hrozně pozitivní. Bojuje s tím,“ potěšilo Patrika.

Světová trojka Caroline Wozniacká se svou diagnózu dozvěděla krátce před letošním US Open během jedné z nejlepších sezon kariéry. V roce 2018 vyhrála svůj první grandslamový titul, ale jak radostně sezona začala, tak smutněji končila. Jen málo na tom změnil titul v Pekingu, kde se jí téměř po půl roce podařilo vyhrát více než jeden zápas na turnaji.

Revmatoidní artritida postihuje především klouby a neexistuje žádný lék, který by ji vyléčil. Projevovat se může otokem, ztuhlostí i bolestmi v mnoha částech těla. Symptomy mohou také zahrnovat únavu a horečku. Sama Wozniacká přiznala, že než se o své nemoci dozvěděla, stalo se jí, že po probuzení nebyla schopná zvednout ruce nad hlavu.

Rok 2019 začne pro Wozniackou hodně zostra obhajobou titulu na Australian Open. I přes těžký osud však má, podle Patrika, vše ve svých rukách. „Je v dobré formě, kondici, a netrápí ji žádné zranění. Maká na sobě a dokonce to vypadá, že je v mnohem lepším rytmu, než tomu bylo v předchozích letech,“ dodal.