Seriál o Velké čtyřce: Antukový král Nadal má i další silné stránky

- Marek Bartošík

Federer, Nadal, Djokovič a Murray. Čtveřice hráčů, která už léta vládne světovému tenisu. Všichni už byli světovými jedničkami, všichni vyhráli Davis Cup. Dohromady mají na kontě 54 grandslamových titulů, 106 titulů z turnajů Masters a 8 olympijských medailí. V seriálu vám představíme výjimečné výkony, které jednotliví tenisté Velké čtyřky předvedli ve vzájemných duelech. Posledním na řadě je antukový král Rafael Nadal.

Se svými 17 grandslamy, 33 Masters, dvěma olympijskými zlaty, čtyřmi Davis Cupy a 196 týdny v čele žebříčku patří mezi nejlepší tenisty historie. Král antuky mnohokrát ukázal, že umí dominovat i na jiných površích a v jiných disciplínách.

Nejlepší deblista
Deblové schopnosti Rafaela Nadala jsou poměrně nedoceněné. Přitom má z Velké čtyřky nejvíce deblových titulů (11) a pouze on a Federer mají zlato z olympijské čtyřhry. A co víc, Nadal se může pyšnit pozitivní bilancí v deblu jak proti Federerovi (2:1), tak proti Djokovičovi (2:0). S Murraym se v této disciplíně dosud nestřetl.

Král grandslamů
Nejvíce grandslamových titulů v historii sice nemá, přesto se může pyšnit velmi prestižní statistikou. Proti všem rivalům z Velké čtyřky má na grandslamech výrazně pozitivní vzájemnou bilanci: proti Federerovi 9:3, proti Djokovičovi 9:5 a proti Murraymu 7:2.

Za zmínku stojí dílčí bilance 3:1 proti Federerovi na Australian Open, 2:1 proti Djokovičovi na US Open a 3:0 proti Murraymu na Wimbledonu.

Federerova nemesis
Posledních pět soubojů se svým švýcarským rivalem sice prohrál, přesto stále vede ve vzájemné bilanci 23:15. Hned třikrát si Nadal proti Federerovi připsal pět výher v řadě (2005-06, 2008-09, 2013-14). Na grandslamech vyhrál 9 z 12 duelů. Z turnajů série Masters chybí Federerovi Monte Carlo a Řím. Na prvním jmenovaném podniku ho Nadal zastavil třikrát, ve Věčném městě dvakrát (vždy ve finále).

Kromě ostrých zápasů Nadal dominuje i v exhibicích, vyhrál 7 z 9 včetně legendárního souboje povrchů v roce 2007, kdy byla půlka kurtu antuková a půlka travnatá.

French Open je moje
Kolik titulů by asi měli Federer s Djokovičem z French Open, kdyby jim v cestě nestál Nadal? Reálná situace je, že jsou oba tenisté rádi za jediný vavřín. Švýcar neuspěl v ani jednom z pěti pařížských duelů, srbský tenista utrpěl dokonce šest porážek. Před čtyřmi lety si alespoň připsal cenné vítězství.

Samotnou kapitolou je finále French Open 2007. Federer před turnajem porazil Nadala v Hamburku a zdálo se, že by na svého soka konečně mohl vyzrát. Španěl ale odvrátil 16 ze 17 brejkbolů a ve čtyřech setech si dokráčel pro svůj třetí Pohár mušketýrů.