OH Rio 2016: Jeden ze dvou českých deblů má jistotu medaile! Kvitová rozdrtila Svitolinovou

- Jan Havlovic, Jan Vojkůvka

Středeční program v Riu výrazně narušil déšť, nebyl odehrán jediný zápas a tak byl celý plán utkání přeložen na čtvrtek. Ve hře byly k vidění Petra Kvitová, která postoupila do semifinále po hladké výhře, a také oba české páry v ženské čtyřhře, a jelikož oba postoupily do semifinále, je jistota, že Šafářová/Strýcová nebo Hradecká/Hlaváčková budou mít medaili. A v případě úspěchů mohou s medailí, pochopitelně, z Ria objet oba páry.

Petra Kvitová v úterní úchvatné bitvě s Ruskou Makarovovou dlouho napínala celý národ. Za stavu 5:3 a 40:0 každý u televizní obrazovky (popřípadě přímo v Riu v hledišti) počítal s postupem, avšak rodačka z Fulneku ještě zabrnkala na nervy fanoušků. Nakonec to však vyšlo a Petra se dnes mohla těšit na svou čtvrtfinálovou účast! Počítalo se, že se česká tenisová jednička utká se Serenou Williamsovou, světovou jedničku, avšak ta v nočním zápase překvapivě nestačila na Elinu Svitolinovou, a tak se Petra utká právě s mladou ukrajinskou tenistkou. 

Menší výhoda to bezesporu byla, avšak tak snadný zápas snad ale ani Petra nečekala. V boji o semifinále totiž měla hotovo za pouhých 49 minut a soupeřce povolila jen dva gemy! Navíc na servisu předvedla perfektní výkon, prohrála jen šest míčků a nečelila žádnému brejkbolu. To Ukrajinka Svitolinová se neměla moc, o co opřít. První servis ji nevycházel dle představ, prohrála přes něj dokonce 13 fiftýnů a po fantastickém úspěchu proti Williamsové nedokázala nikterak navázat na svou hru z předchozího průběhu turnaje.

Kvitová vyhrála 6:2, 6:0 a v semifinále si zahraje s nenasazenou Monicou Puigovou.

Dvojnásobné zastoupení máme v ženské čtyřhře, oba páry dnes čeká čtvrtfinálový duel. Dvojice Š+S - tedy Lucie Šafářová a Barbora Strýcová, dokázal navázat na šokující vítězství nad sestrami Williamsovými a přemohl kanadskou dvojici Bouchardová - Dabrowskiová až 6:4 ve třetím setu. Ve čtvrtek čekala Šafářovou se Strýcovou italská dvojice Erraniová - Vinciová, turnajové osmičky.

A opět to byla bitva se vším všudy. V prvním setu to sice příliš vyrovnané nebylo a Italky se rychle ujaly vedení 4:0, přičemž z náskoku sice ztratily jeden brejk a vyhrály nakonec 6:4, ale druhý set přinesl velkou bitvu o zachování naděje na postup do semifinále.

Italky opět uskočily se dvěma brejky do vedení 3:0, české hráčky však duel vyrovnaly a dvěma rebrejky se dotáhly na 3:3. Psychickou výhodu využít nedokázaly a v sedmém gemu opět přišly o podání. Boj na pokraji vyřazení přinesl osmý gem, který byl skutečně maratónským. Česká dvojice si dokázala vzít ztracené podání zpět po využitém třetím brejkbolu, když se bojovalo přes pět shod! A snadná práce to nebyla ani na vlastním podání, ale potvrzení rebrejku přes shodu skutečně přišlo a české hráčky šly na return za vedení 5:4.

A na returnu se Šafářové se Strýcovou velmi zadařilo, vypracovaly si dva setboly a hned první proměnily! Vyrovnaly tak stav zápasu na 1:1 a mohly jít do třetího setu povzbuzené výbornou otočkou ve vývoji druhé sady.

Rozhodující sada už takové drama nenabízelo, oba páry si dokázaly držet svá podání a to až do šestého gemu, ve kterém Italky měly tři gemboly a náběh na čistou hru, ale Češky manko stáhly, přes shodu se dostaly k brejkbolu a především ho dokázaly proměnit! Následně potvrdily brejk a vedly 5:2.

Erraniová s Vinciovou si vzápětí v osmém gemu uhájily podání a české tenistky šly podávat na postup. Jenže z vedení 30:15 nedokázaly udělat mečbol a naopak Italky se dostaly k brejkbolu a zvládly obrat Češky o servis. Ale, jak už to u čtyřhry, a ženské obzvlášť, bývá, flinta do žita se nezahazuje a české tenistky na returnu získaly možnost hrát přes shodu a vypracovaly si i první mečbol, který k obrovské radosti českých fanoušků i své vlastní proměnily a postoupily do semifinále!

Druhý český pár Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou čekala ve čtvrtfinále také výrazná prověrka v podobě ruského páru Kasatkinová, Kuzněcovová. Ruským hráčkám sice utekl první set a rychle ho prohrály 1:6, když jediný svůj gem uhrály na returnu a na servisu neudržely ani jedno podání, ale o svých kvalitách začaly přesvědčovat hned od úvodu druhé sady.

V ní sice opět měly problémy na servisu, ale dokázaly se srovnat a po čtyřech odvrácených brejkbolech v první a třetím gemu si začaly relativně lehce držet podání a navíc v desátém gemu prorazily servis českých tenistek a porazíly "Háčka" 6:4.

Rozhodující set nezačal pro Hlaváčkovou a Hradeckou ideálně. Ve třetím gemu neproměnily ani jeden z pěti brejkbolů a ožehavé "nedáš, dostaneš" se opět ukázalo v plné kráse. Rusky předvedly úspěšný brejk. Naštěstí však české tenistky okamžitým rebrejkem radost soupeřkám překazily. Další průběh sady přinesl čtyři uhájené servisy a následně velké problémy Hlaváčkové s Hradeckou v desátém gemu, které musely odvracet hned tři mečboly! Ale dokázaly to, prokázaly bojovnost a srovnaly na 5:5.

V jedenáctém gemu vybojovaly navíc brejk, dostaly možnost podávat na vítězství a svým druhým mečbolem ukončily zápas, který přinesl také jistotu olympijské medaile pro českou tenisovou výpravu v Riu.

Dva české páry v semifinále totiž znamenají minimálně jednu olympijskou medaili v konečném zúčtování.

Muži

Osmifinále dvouhry

Roberto Bautista-Agut (ESP) (10) - Gilles Muller (LUX) 6:4, 7:6 (4)
Juan Martin Del Potro (ARG) - Taro Daniel (JPN) 6:7(4), 6:1, 6:2
Jevgenij Donskoj (RUS) - Steve Johnson (USA) (12) 1:6, 1:6
Fabio Fognini (ITA) - Andy Murray (GBR) (2) 1:6, 6:2, 3:6
Andrej Martin (SVK) - Kei Nišikori (JPN) (4) 2:6, 2:6
Gaël Monfils (FRA) (6) - Marin Ćilić (CRO) (9) 6:7 (6), 6:3, 6:4
Rafael Nadal (ESP) (3) - Gilles Simon (FRA) (15) 7:6 (5), 6:3
Thomaz Bellucci (BRA) - David Goffin (BEL) (8) 7:6 (10), 6:4

Semifinále čtyřhry

Johnson, Sock (USA) - Mergea, Tecau (ROU) (5) 3:6, 5:7
Lopez, Nadal (ESP) (6) - Nestor, Pospisil (CAN) (7)  7:6 (1), 7:6 (4)

Ženy

Čtvrtfinále dvouhry

Madison Keysová (USA) (7) - Daria Kasatkinová (RUS) 6:3, 6:1
Johanna Kontaová (GBR) (10) - Angelique Kerberová (GER) (2) 1:6, 2:6
Monica Puigová (ROU) - Laura Siegemundová (GER) 6:1, 6:1
Elina Svitolinová (UKR) (15) - PETRA KVITOVÁ (11) 2:6, 0:6
 

Čtvrtfinále čtyřhry

Bacsinszká, Hingisová (SUI) - Ch. Čchan, J. Čchan (RC) 6:3, 6:0
Muguruzaová, Suarezová-Navarrová (ESP) - Makarovová, Vesninová (RUS) (7) 3:6, 4:6
ŠAFÁŘOVÁ, STRÝCOVÁ - Eranniová, Vinciová (ITA) (8) 4:6, 6:4, 6:4
HLAVÁČKOVÁ, HRADECKÁ (6) - Kasatkinová, Kuzněcovová (RUS) 6:1, 4:6, 7:5

Smíšená čtyřhra

Bertensová, Rojer (NED) - V. Williamsová, Ram (USA) 7:6 (4), 6:7 (3), 8:10
Garciaová, Mahut (FRA) - Pereira, Melo (BRA)  6:7 (4), 6:7 (1)
Matteková-Sandsová, Sock (USA) - Kontaová, J. Murray (GBR)  6:4, 6:3
Muguruzaová, Nadal (ESP) - HRADECKÁ, ŠTĚPÁNEK bez boje
Watsonová, A. Murray - Suarezová-Navarrová, Ferrer (ESP)  6:3, 6:3
Radwanská, Kubot (POL) - Beguová, Tecau (ROU)  6:4, 6:7 (1), 8:10
Stosurová, Peers (AUS) - Mirzaová, Bopanna (IND)  5:7, 4:6
Vinciová, Fognini (ITA) - Mladenovićová, Herbert (FRA)  6:4, 3:6, 10:8