Seriál o Velké čtyřce: Otloukánek Murray? Zdání klame, hrdý Skot se umí ukázat

- Marek Bartošík

Federer, Nadal, Djokovič a Murray. Čtveřice hráčů, která už léta vládne světovému tenisu. Všichni už byli světovými jedničkami, všichni vyhráli Davis Cup. Dohromady mají na kontě 54 grandslamových titulů, 106 titulů z turnajů Masters a 8 olympijských medailí. V seriálu vám představíme výjimečné výkony, které jednotliví tenisté Velké čtyřky předvedli ve vzájemných duelech. Třetím na řadě je dvojnásobný wimbledonský i olympijský vítěz Andy Murray.

Velká trojka, nebo Velká čtyřka? To je otázka, která trápí tenisové odborníky i fanoušky. Je pravda, že Federer, Nadal a Djokovič mají oproti Murraymu podstatně větší počet trofejí. Přesto Skot několikrát ukázal, že má právo být zařazen do skupiny s těmito hráči. Stačí zmínit 11 grandslamových finále, 14 titulů z Masters či dvě olympijská zlata.

Třes se, Rafo
Dva kanáry dokázal Andy Murray nadělit o rok staršímu Španělovi. Na halovém turnaji v Rotterdamu 2009 jednadvacetiletý Skot zvítězil 6:3, 4:6 a 6:0. Lepší kondici ukázal Murray i o dva roky později v Tokiu, když zvítězil 3:6, 6:2 a 6:0. Může se tak pyšnit dvěma kanáry uštědřenými jednomu z nejlepších hráčů všech dob, sám od něj naopak ani jednoho neutrpěl.

Nenápadný antukář
U soupeření Murrayho a Nadala ještě zůstaneme. Skot není považován za nějak kvalitního antukáře, sám povrchu dlouho nemohl přijít na chuť. Vždyť až do roku 2015 neměl na kontě ani jeden titul z nejpomalejšího povrchu. Ve zmíněném roce však smůlu prolomil v Mnichově a následně si vyšlápl právě na Nadala v „jeho“ Madridu. Antukového krále zdolal na domácí půdě a oblíbeném povrchu také o rok později. Federer i Djokovič mají mimochodem proti Nadalovi v Madridu pouze po jedné výhře.

Vítězství nad nejlepším Federerem
Rok 2006 mnozí považují za nejlepší rok v kariéře Rogera Federera. Získal v něm 12 titulů, připsal si 92 výher a pouhých 5 porážek. Čtyři z nich přišly od Nadala a ta pátá? V Cincinnati teprve devatenáctiletý Murray senzačně vyřadil jasnou světovou jedničku Federera po setech 7:5 a 6:4 a přerušil jeho sérii 55 výher v řadě na severoamerických betonech.

Britský olympijský hrdina
Všichni členové Velké čtyřky mají na kontě alespoň jednu olympijskou medaili. Nejméně úspěšný je Djokovič, který vybojoval v Pekingu 2008 bronz z dvouhry. Federer má na kontě zlato z pekingské čtyřhry a stříbro z londýnské dvouhry. Nadal ovládl dvouhru v Pekingu a čtyřhru předloni v Riu.

V této statistice Murray nad jinak úspěšnějšími kolegy vyčnívá. Získal zlato z dvouhry v Londýně i Riu, kromě toho se v Londýně radoval i ze stříbra z mixu. Na domácí olympiádě porazil v semifinále Djokoviče, ve finále pak deklasoval unaveného Federera 6:2, 6:1 a 6:4.

Suverénní ve finále Masters (2008-2011)
V letech 2008 až 2011 Murray posbíral osm ze svých čtrnácti trofejí z turnajů kategorie Masters. Prohrál přitom pouze jediné finále, Indian Wells 2009 proti Nadalovi. Se Španělem sice v jediném střetnutí v daném období neuspěl, proti Djokovičovi však měl bilanci 3:0 a proti Federerovi 2:0.

Byl jsem Federerovou nemesis (2008-2010)
Byly doby, kdy Murray na Federera uměl. V letech 2008 až 2009 proti němu vyhrál čtyři zápasy v řadě, kvůli porážce na Turnaji mistrů 2008 Švýcar jedinkrát ve své kariéře nepostoupil na zmíněném podniku ze skupiny. V sezóně 2010 Murray svého švýcarského soka porazil bez ztráty setu ve finále Masters v Torontu i Šanghaji. Nutno podotknout, že označení „nemesis“ platilo pouze mimo grandslamy. Švýcar totiž Murraymu překazil útok na premiérový grandslam ve finále US Open 2008 i Australian Open 2010.

Velké triumfy nad Djokovičem
Vzájemná bilance 25:11 pro srbského tenistu napovídá, že má v soubojích proti Murraymu většinou navrch. Neplatí to ale vždy. Skotský tenista vyhrál oba vzájemné duely na trávě (semifinále LOH 2012, finále Wimbledonu 2013), uspěl i ve finále US Open 2012. Kromě toho předloni na poslední chvíli ukradl Djokovičovi žezlo pro krále sezóny a díky pěti titulům v řadě zakončil rok jako světová jednička. Vše rozhodlo finále Turnaje mistrů, v němž Murray zvítězil 6:3 a 6:4.


Galerie