Krásný příběh, snad bude pokračovat, doufají Šafářová se Strýcovou

- Daniel Kubelka, Jakub Slunečko, foto Michal Slavík

Jejich situace nebyla před zápasem druhého kola čtyřhry proti Kanaďankám Bouchardové s Dabrowskou vůbec jednoduchá. Především Lucii Šafářové nebylo co závidět, neboť jí zdravotní problémy donutily odstoupit ze dvouhry a její start v úterním zápase byl dlouho nejistý. Do debla se však finalistka loňského Roland Garros dala do kupy a společně s Barborou Strýcovou vybojovaly čtvrtfinále olympijského turnaje!

Blahopřejeme k vítězství, které bylo možná těžší, než jste čekaly. Je to tak?

Strýcová: Těžké to samozřejmě bylo, protože ta situace je, jaká je. Už se to lepší, ale klobouk dolů před Luckou. Dva nebo skoro tři dny nic nejedla, takže je bez energie, i tak to ale zvládla úžasně.

Jaká je tedy vaše situace Lucko?

Šafářová: Situace se zlepšuje (smích). Já jsem hlavně strašně ráda, že jsem tady. V singlu jsem sice měla vyšší ambice, ale na druhou stranu jsem ráda, že jsem si to nějak odtrpěla. Dnes už to bylo lepší a já byla schopná odehrát zápas. Bára mě úžasně táhla, odehrály jsme skvělé utkání a jsem ráda, že jsme to zvládly.

Stihla jste vůbec něco sníst?

Strýcová: Měla jeden banán (obě se smějí).
Šafářová: Moc jsem toho neměla, zatím to nějak nešlo. Včera jsem byla na klinice, dostala jsem prášky a už se to uklidnilo.

Jaký máte režim ve vašem stavu?

Šafářová: Celou dobu jsem ležela v posteli, snažila jsem se co nejdřív dát do kupy. Hrozně bych chtěla poděkovat celému týmu našich doktorů, jejich péče byla úžasná. Bez nich bych dnes na kurtu asi nebyla.

Jak jste si dnes připadaly na kurtu? Bylo tu hodně fanoušků a to nejen vašich.

Strýcová: Je to super! Byli tam i Kanaďani, ale my jsme měli obrovskou podporu jak sportovců, tak i fanoušků. Bylo od nich úžasné, že tam byli celý zápas a nám to hrozně pomáhá.

Kdo byl pro vás největší fanoušek? Znaly jste někoho?

Strýcová: Byl tam Lukáš Krpálek, viděla jsem i plavkyně a taky Radka Štěpánka. Je to příjemné je tam vidět, protože teď pojedeme do
vesnice a budeme se tam o tom bavit. Jsme taková jedna velká rodina. Ve vesnici se cítíme úplně skvěle.

Nepřipadaly jste si po zápase jako rockové hvězdy? Po zápase se s vámi lidé chtěli fotit...

Strýcová: Tak jsme si nepřipadaly, ale samozřejmě je fajn fanouškům, ať už jsou to Češi nebo Brazilci, dát podpis nebo se s nimi vyfotit. Jsou tam a fandí, koupili si lístek a mě opravdu přijde hloupé tam přijít a říct jim, teď ne, jsem unavená. To by  bylo hodně zvláštní.

Jaké to pro vás vůbec je? Původně jste spolu hrát neměly, pak zdravotní problémy Lucky a najednou jste ve čtvrtfinále...

Šafářová: Začaly jsme krásnou cestu a já doufám, že v ní budeme pokračovat. Půjdeme krůček po krůčku, čeká nás další těžký zápas. Doufám, že budeme mít jeden den volna, abychom se dali do kupy a mohli tam nechat vše.

Dnes jste postoupily vy, Petra Kvitová i Andrea s Luckou. Dá se to nazvat velkým dnem českého tenisu?

Strýcová: Samozřejmě, že je to úspěšný den. Tři zápasy, tři výhry. Pro nás jedině dobře.

Petra Kvitová bude hrát se Serenou Williamsovou, kterou jste tu vyřadily. Poradíte jí, jak na ní?

Šafářová: Myslím si, že to je něco úplně jiného. Petra už s ni několikrát hrála, takže asi ví, co by na ní mohlo platit.