Po operacích zpátky na vrcholu sil. Duckworth vybojoval divokou kartu do Melbourne

- Jan Vojkůvka

Osud se s bývalým členem elitní stovky Jamesem Duckworthem příliš nemazlil. Australský tenista se v posledních dvou letech velmi trápil se svým zdravím, podstupoval jednu operaci za druhou a dokonce vypadl z první tisícovky. V domácí kvalifikaci o divokou kartu na Australian Open ale uspěl.

Šestadvacetiletý Duckworth, který během kariéry vystoupal na 82. místo a aktuálně je na 244. pozici, je sice držitelem šesti titulů na okruhu Challenger Tour, ale na grandslamech se zatím neprosadil. Svou další šanci, jak poprvé proniknout do třetího kola ale dostane už v lednu.

V národní kvalifikaci o divokou kartu porazil svého krajana Luka Savilla po čtyřsetové bitvě 6:3, 5:7, 7:5, 7:6(2) a získal volnou vstupenku do Melbourne, kde si zahraje posedmé v kariéře. Třikrát byl zatím ve druhém kole.

Duckworth v minulé sezoně odehrál pouze jeden zápas a skončil dlouhodobě na marodce. Čekalo ho hned pět operací. Během 13 měsíců podstoupil tři operace chodidla, také mu bylo operováno rameno a loket.

Na kurty se sice vrátil zkraje této sezony, ale po dvou turnajích mu musela být znovu operována již zmíněná noha. Definitivní comeback tak prožil až v květnu. Od té chvíle se mu podařilo dojít do osmifinále na turnaji ATP ve Washingtonu a získat titul na challengeru v americkém Cary. Po zářijovém semifinále v Tiburonu už dalšího lepšího výsledku nedosáhl.

V turnaji o divokou kartu porazil čtyři soupeře shodnými výsledky 3:1 na sety a vybojoval si šanci, jak se nemuset účastnit nevyzpytatelné kvalifikace a na prvním grandslamu sezony si zahrát rovnou hlavní soutěž.

Mezi ženami si pro divokou kartu dokráčela 288. hráčka světa Kimberly Birrellová, jež na turnaji neztratila ani set a ve finále zdolala Astru Shamaovou 6:4, 6:2. Dvacetiletá Birrellová se do hlavní soutěže grandslamu podívá podruhé v kariéře, v roce 2016 v Melbourne vypadla na raketě Karolíny Plíškové.