Travnaté království se rozroste. Tenisový Wimbledon vystrnadí díky obří sumě golfisty

- Tomáš Macák

Areál, kde se nyní hraje nejslavnější tenisový turnaj, obnáší komfortní zázemí a osmnáct travnatých kurtů. V kontextu proměn grandslamových areálů posledních let v jiných destinacích světa chce ale londýnský Wimbledon více. Proto se chystá na odkup obřího sousedského pozemku, na němž je také krátce střižený a dobře živený pažit. Nyní se ale na něm hraje golf.

All England Club je pro tenisové příznivce hotových rájem. Londýnští tenisoví funkcionáři ale na věc pohlíží jinou optikou. Areály pro grandslamy v Austrálii, Spojených státech amerických či Francii procházejí za poslední roky výraznou proměnou. A Wimbledon chce držet krok.

Proto se tenisový klub z metropole Spojeného království rozhodl odkoupit pozemky golfového areálu, který se nachází v sousedství Mekky bílého sportu. A rozlohou je výrazně větší než ten Wimbledon, kde letos slavili triumf Novak Djokovič a Angelique Kerberová.

Golfový resort leží na ploše 73 akrů, což je 295 421 metrů čtverečních, tenisu patří na jihozápadě Londýna „jen“ 42 akrů. Co je nejdůležitější, wimbledonský golfový klub výsledkem 82,2 % v tajném hlasování prodej odsouhlasil. Každý z členů klubu, kterých je přes 750, obdrží cifru 86 tisíc liber (přibližně 2,47 miliónu korun). Celková suma za obří plochu míří k 65ti miliónům liber (zhruba 1,87 miliardy korun).

Jedním z hlavních důsledků nárůstu pozemků tenisového Wimbledonu bude přestěhování kvalifikačních bojů na travnatý major, které se doposud odehrávaly ve vzdáleném Roehamptonu. Na dohled centrálnímu kurtu s kapacitou bezmála 15 tisíc fanoušků by se měla kvalifikace hrát od poloviny nadcházející dekády.