Seriál o Velké čtyřce: Federer mnohokrát dokázal nemožné

- Marek Bartošík

Federer, Nadal, Djokovič a Murray. Čtveřice hráčů, která už léta vládne světovému tenisu. Všichni už byli světovými jedničkami, všichni vyhráli Davis Cup. Dohromady mají na kontě 54 grandslamových titulů, 106 titulů z turnajů Masters a 8 olympijských medailí. V seriálu vám představíme výjimečné výkony, které jednotliví tenisté Velké čtyřky předvedli ve vzájemných duelech. Druhým na řadě je dvacetinásobný grandslamový vítěz Roger Federer.

V letech 2004 až 2007 neměl Federer v tenisovém světě konkurenci, pouze na antuce ho porážel mladý Rafael Nadal. Rozhodně se nedá říct, že by Švýcarovi soupeři byli slabí, avšak Andy Roddick, stárnoucí Andre Agassi, Juan Carlos Ferrero, James Blake, Marat Safin, Fernando González, Nikolaj Davyděnko ani David Nalbandian neměli v drtivé většině zápasů proti tehdejší světové jedničce šanci.

S příchodem Novaka Djokoviče a Andyho Murrayho a také po výrazném zlepšení Rafaela Nadala na travnatém a tvrdém povrchu to začal mít Federer hodně těžké. I přes obtížnou situaci se však dokázal mnohokrát prosadit.

Kanárový král
Jako jediný z Velké čtyřky nadělil Federer každému ze zbylých rivalů kanára. Nadal utrpěl hned tři (Wimbledon 2006, Hamburk 2007, Turnaj mistrů 2011), Djokovič a Murray po jednom (Cincinnati 2012, respektive Turnaj mistrů 2014). Sám Federer schytal debakl 0:6 pouze jednou, a to proti Nadalovi ve finále French Open 2008.

Speciální pozornost zaslouží Federerův kanár španělskému soupeři na antuce v Hamburku. Výhrou 2:6, 6:2, 6:0 tehdy stylově ukončil Nadalovu antukovou sérii 81 výher. Před čtyřmi lety na Turnaji mistrů v Londýně vedl Maestro proti Murraymu 6:0, 5:0 a 30:0, pak ovšem polevil a povolil vyčerpanému Skotovi uhrát čestný gem. Ten byl jistě rád, že nesdílel osud Gastóna Gaudia ze semifinále ročníku 2005 stejného turnaje.

Turnaj mistrů pro Nadala? Ani náhodou
Pětkrát se utkali Federer a Nadal na Turnaji mistrů (dříve Masters Cup), čtyřikrát zvítězil Švýcar. Jediná Nadalova výhra pochází ze semifinále ročníku 2013, tehdy ho ale ve finále přehrál Djokovič.

Federer uspěl v semifinále ročníků 2006 a 2007 shodně ve dvou setech, tehdy se hrálo v Šanghaji. Před osmi lety to Nadal dotáhl až do rozhodujícího setu finále, Švýcar však své nemesis poslední chybějící velký titul nepovolil, nadělil mu výsledek 6:1. O rok později se Nadal chystal na odvetu, místo toho dostal od skvěle hrajícího Federera výprask 3:6 a 0:6.

Často se opakuje otázka, kolikrát by Švýcar vyhrál French Open, kdyby neexistoval Nadal. Co se ale zeptat, kolik titulů by měl král antuky z Turnaje mistrů bez přítomnosti Federera?

Vítězná série proti nemesis
Pět výher v řadě proti Nadalovi? Dříve něco naprosto nemyslitelného, nyní realita. Federer se v prvních třiatřiceti vzájemných zápasech proti španělskému bojovníkovi zmohl na pouhých deset výher. Pak ale nastal zlom. S větší hlavou rakety porazil Nadala v Basileji 2015, v památné loňské sezóně si připsal výhry v Melbourne, Indian Wells, Miami a Šanghaji.

Čtyři z těchto zápasů byla finále, poslední tři duely vyhrál Federer bez ztráty setu. Více než pět duelů v řadě v jejich rivalitě ještě nikdo nevyhrál, sedmatřicetileté legendě se tak nabízí jedinečná šance.

Ukončení nejlepší vítězné série tohoto tisíciletí
Jak už jsme uvedli v minulém díle, Novak Djokovič zaznamenal od finále Davis Cupu 2010 do semifinále French Open 2011 celkem 43 výher v řadě. Pak ale dlouho nevýrazný Federer povstal jako Fénix z popela a srbského tenistu ve svém patrně nejlepším antukovém utkání kariéry udolal 7:6, 6:3, 3:6 a 7:6. Těžko se hodnotí, jestli byl tento počin významnější než ukončení podstatně delší Nadalovy antukové série v Hamburku před jedenácti lety.