Klidně bych ji zlomila nohu, žertovala Kvitová o svém odhodlání

- Jan Vojkůvka, Lukáš Peroutka, foto: Pavel Lebeda

Byl to boj, obrovská bitva. Petra Kvitová zvládla třísetový duel s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou, jejíž hra české jedničce vůbec nesedí. Poprvé v sezoně ji dokázala porazit a postoupila do čtvrtfinále, což ji přineslo obrovskou radost. „Kdybych nezabojovala tak, jak jsem zabojovala, tak bych tu asi nestála s takovým úsměvem,“ laškovala po zápase česká tenistka.

(Původní zpravodajství z Ria přímo pro Tenisový svět)

Utkání trvalo dvě hodiny a 44 minut. V každém setu přišel zvrat, který možný vývoj sady výrazně otočil. O zápletky nebyla nouze a Kvitové nejednou hlavou probleskly vzpomínky na dvě porážky z této sezony, při nichž na Makarovovou nestačila.

V prvním setu prohrála, další dva vyhrála. Tahání o gemy přes shody nebyly výjimkou, Ruska těsně před vyřazením na returnu plakala, přesto ještě zabojovala. Kvitová v křečích a unavená využila až čtvrtý mečbol. Takový zápas by si zasloužil punc medaile.

Po tvrdě vydřeném vítězství skutečně rozdávala úsměvy na všechny strany. „Myslím si, že to byl fakt strašně těžký zápas. V tom prvním jsem vedla a prohrála, ani nevím, jak je to možné,“ zasmála se Petra, která nakonec vyhrála 4:6, 6:4, 6:4.

„Ve druhém jsem zase prohrávala a otočila a to mi asi dodalo hodně sebedůvěry. Třetí sada byla z mé strany hodně solidní až do stavu 5:3 a měla jsem 40:0. Myslela jsem, že to tam nějak strčím a on to byl vždy aut nebo síť,“ smála se. „Nebylo to nic příjemného, ale byla jsem překvapená z toho, že když jsem ten gem prohrála a šla jsem potom returnovat, tak jsem na to ani nemyslela. Nepřemýšlela jsem, co bylo a to bylo strašně pozitivní,“ těšilo Kvitovou.

Zápas byl pro Kvitovou hodně emotivní a během střetnutí s Makarovovou se u ní střídaly nálady jak na běžícím pásu. Od radosti přes naštvání po eufórii. „Smutek během zápasu ani nebyl, spíš naštvání. Měla jsem to dobře rozehrané a pak jsem to pokazila. Bylo to hodně vyhecované a strašně mi pomohlo, že mě přišli podpořit naši sportovci,“ podotkla. Navíc ke konci přicházela únava po dlouhé bitvě trvající více než dvě a půl hodiny. „Nejhorší bylo, že při podání se mi všechno klepalo a křeče na konci nebyly nic příjemného. Jak jsem čekala servis, tak se mi klepaly nohy a ruce,“ přiznala.

Porovnávat s atmosférou z Fed Cupu příliš nechce, ačkoliv upozorňuje, že podpora je podobná, jako když ji v hale fandí tisíce lidí. Na druhou stranu oceňuje, že se v Riu dokázala sejít skupina lidí, kteří mají sami vlastní program. „Každý sportovec má jinou disciplínu a tady se spojili, aby fandili tenisu, což je prostě bomba. Byli tam snad všichni, doktoři, realizační tým. Navíc je dobře znám. Není to jenom hala, kam přijdou lidi, co si koupí lístek, ale sportovci, kteří se sem sami kvalifikovali a takhle podporují ostatní, to je prostě úžasné,“ má radost ze semknutosti české výpravy v Brazílii.

Kvitová na olympiádě dosáhla postupem do čtvrtfinále velkého úspěchu, obzvlášť v sezoně, v níž se jí tolik nedaří jako v letech předcházejících. Na hodnocení toho, čeho dosáhla, je však ještě brzy. „Já bych to ještě nehodnotila, protože zítra ještě hraju. Jsem ještě v soutěži a to byl hlavní cíl. Věděla jsem, že to bude náročné, protože jsem s ní dvakrát prohrála naposled. Je super, že jsem pořád ve hře,“ měla radost Kvitová.

V žertu podotkla, že by kvůli postupu přes Makarovovou udělala cokoliv. „Klidně bych jí zlomila nohu,“ smála se. „Včera jsem lanařila sportovce na večeři a říkala jsem, že hraju proti Rusce a musíte přijít. Takže přišli,“ rozesmála se znovu.

„Je to olympiáda, je to něco jiného, nechala jsem tam úplně všechno, jako při Fed Cupu, takže jsem ráda, že ještě stojím,“ přiznala Kvitová, která v průběhu třetí sady obdržela i potřebné magnesium na křeče z tribuny. „Hned jsem si to dala, chytalo mě to i při stání na return. Nevím, jestli mi to pomohlo. Ale teď křeče zrovna nemám,“ prohlásila.

Ve čtvrtfinále se pravděpodobně bude muset utkat se Serenou Williamsovou, největší favoritkou olympijského turnaje, která už v Riu poznala chuť porážky ve čtyřhře od Šafářové a Strýcové. „Proti ní nemám víceméně co ztratit. Serena je šampionka a myslím si, že má výbornou sezonu. Je to vždy výzva s ní hrát, vím jak hraje, ona zná mě. Teším se na to,“ dodala česká jednička.

Williamsová bude ale muset ještě svou účast ve čtvrtfinále potvrdit proti Ukrajince Svitolinové.