Češi v akci: Konečný končí na challengeru v Portoroži, Kolář na futuru v Itálii otáčel zápas

- David Schlegel

Většina českých tenistů hraje tento týden turnaje na Slovensku, odkud vám přinášíme původní zpravodajství - challenger v Trnavě nebo future ve Slovenské Ľupče. Ti mladší pak hrají Pardubickou juniorku. Přesto dva Češi vyrazili na challenger do slovinské Portorože, kde se hraje po dlouhé době v Evropě na tvrdém povrchu.

Jan Mertl musel absolvovat cestu autem přes půl Evropy, aby v pondělí po prvním vyhraném setu prohrál další dva s Belgičanem Bemelmansem. V úterý ho čeká první kolo čtyřhry kde s domácím Kocevarem-Desmanem "koupili" první nasazenou dvojici. Není bez zajímavosti, že Mertl byl ve dvouhře i ve čtyřhře vždy posledním hráčem, který se přímo dostal do hlavní soutěže.A stejně jako ve dvouhře, tak i ve čtyřhře nakonec Mertl postoupit nedokázal. Prohrál v supertiebreaku s Cerretanim a Oswaldem 7:10.

Michal Konečný byl ve dvouhře v Portoroži předposlední přijatý a jeho první kolo proti po zranění se vracejícímu Blažu Kavčičovi čekal až v úterý. Za to v deblu už s Aldinem Setkičem po třísetové bitbě vypadli. A stejný osud ho čekal i v prvním kole dvouhry, v němž se nedostal ani k jednomu brejkbolu a prohrál 4:6, 1:6.

Zdeněk Kolář po několika zkušenostech na domácích turnajích vyrazil na dva týdny do Itálie. Po pětdvacítkovém futuru ho tam pak čeká ještě challenger. Kolář už včera uspěl v prvním kole čtyřhry s Chilanem Bastianem Mallou, když porazili držitele divokých karet domácí Daniela Gitzla s Moritzem Trockerem 6:1, 6:1.

V Cornaianu plní roli druhého nasazeného a na úvod se trochu nečekaně potrápil s Brazilcem Sorgim, který českého favorita obral o úvodní setu po výhře v tiebreaku. Kolář přitom začal velmi dobře a po brejku vedl 2:0. Jenže výhodu záhy ztratil a v dalším průběhu sady si oba hráči zarputile drželi servis. Po prohře v tiebreaku se ale Kolář nadechl k obratu, druhý set vyhrál 6:4, když v osmém gemu přišel o výhodu brejku, ale hned v další hře si jí vzal zpátky. Třetí set začal výborně, vedl 4:0 s dvěma brejky v kapse a ač jedno podání ztratil, v samém závěru na returnu zakončil duel výhrou 6:3.

V německém Hechingenu se o postup do hlavní soutěže poprala ve finále kvalifikace Vendula Žovincová, které se však duel s Italkou Trevisanovou příliš nepovedl, prohrála dvakrát 2:6. Na německé antuce se do hlavní soutěže nepodívá ani Diana Šumová. V hlavní soutěži na témže turnaji startují Tereza Martincová, která se stihla vrátit z Florianopolisu, kde na turnaji WTA postoupila do druhého kola, Gabriela Pantůčková a Karolína Muchová. Tereza Smitková se z turnaje na poslední chvíli odhlásila. Čtyřhra v pondělí čeká Dianu Šumovou s její bulharskou spoluhráčkou, které dostali soupeřky s divokou kartou.

Challenger v Trnavě - Kompletní zpravodajství najdete zde

Portorož (Slovinsko, muži, tvrdý povrch, 42 500 EUR, 1. kolo)

MICHAL KONEČNÝ 299.) - Blaž Kavčič (SLO, 354.) 4:6, 1:6

Portorož (Slovinsko, muži, tvrdý povrch, 42 500 EUR, 1. kolo čtyřhry)

Tom Kocevar-Desman (SLO), JAN MERTL - James Cerretani (USA), Philipp Oswald (AUT) 1:6, 6:3, 7:10

Itálie F2 (Cornaiano, muži, antuka, 25 000 USD, 1. kolo)

ZDENĚK KOLÁŘ (257.) - Joao Pedro Sorgi (BRA, 533.) 6:7 (3), 6:4, 6:3

Egypt (Šarm Aš-Šejch, muži, tvrdý povrch, 10 000 USD, 1.kolo)

MAREK JALOVIEC (638.) - Luca Pancaldi (ITA, 613.) 6:3, 6:4

Německo F10 (Wetzlar, muži, antuka, 10 000 USD, 1. kolo čtyřhry)

DAVID MRÁZEK, Harry Lim (AUS) - Florian Broska (GER), Dylan Gee (GBR) 6:7, 4:6

Hechingen (Německo, ženy, antuka, 25 000 USD, finále kvalifikace)

VENDULA ŽOVINCOVÁ (584.) - Martina Trevisanová (ITA, 397.) 2:6, 2:6
DIANA ŠUMOVÁ (744.) - Claudia Giovineová (ITA, 486.) 0:6, 5:7

Hechingen (Německo, ženy, antuka, 25 000 USD, 1. kolo čtyřhry)

Dia Jevtimová (BUL), DIANA ŠUMOVÁ - Nina Alibaličová (CRO), Katharina Lehnertová (PHI) 6:7(3), 6:3, 8:10

Arad (Rumunsko, ženy, antuka, 10 000 USD, 1. kolo)

BARBORA MIKLOVÁ (899.) - Vanda Lukacsová (HUN, 460.) 0:6, 6:7 (7)

Turnaj Futures ve Slovenské Ľupče - kompletní zpravodajství najdete zde

Pardubická juniorka - kompletní zpravodajství najdete zde