Návrat hvězd. Účast v Melbourne potvrdila velká tenisová jména

- Jan Vojkůvka

První grandslam nové sezony se pomalu, ale jistě, blíží. Do začátku sice stále zbývá více než měsíc, ale už nyní se tvoří startovní pole, které by tentokrát mělo obsahovat i největší tenisová esa. Svou účast aktuálně potvrdili i absentující Serena Williamsová, Rafael Nadal a Andy Murray.

Williamsová se do Melbourne vrátí po roční odmlce. Naposledy startovala na Australian Open v roce 2017, kdy také celý turnaj ovládla a to způsobem nepříliš často vídaným. Slavná Američanka totiž během své pouti za triumfem byla v osmém týdnu těhotenství.

Následovala dlouhá přestávka, během níž porodila dceru Alexis Olympii a chtěla se vrátit do Melbourne už tento rok. Kvůli nedostatečné připravenosti však v Austrálii titul neobhajovala a startovat bude až příští měsíc. Američanka nehrála od kontroverzního finále na US Open.

Mezi muži se také chystají návraty, tentokrát zraněných hvězd. Vedle Rogera Federera a Novaka Djokoviče by se měli v prvním kole představit i zbývající členové velké čtyřky Rafael Nadal a Andy Murray.

Murray, jenž v této sezoně kvůli zranění (které ho trápilo od loňského Wimbledonu) odehrál jen šest turnajů, předčasně ukončil sezonu v září a začal se pomalu připravovat na plnohodnotný comeback v roce 2019, ve kterém nevynechá ani Australian Open.

Nadal naopak ukončil sezonu už po US Open. Původně se sice chtěl vrátit ještě v závěru ročníku, kdy se mu podařilo vyléčit bolavá kolena, ale zradilo ho zranění břišního svalu a navíc se ještě podrobil operaci kotníku. Kvůli tomu vynechal i Masters v Paříži a závěrečný Turnaj mistrů. Na úvodní grandslam sezony by však měl být plně připraven.

Scházet by neměl ani Juan Martin Del Potro, který v říjnu utrpěl zlomeninu v koleni a raději ukončil sezonu, aby se stihl připravit na rok 2019.