Naštvaný Dimitrov odmítl hrát doma v Sofii. Žádá po federaci aplikovat „český model“

- Jan Havlovic

Nejlepšímu bulharskému tenistovi Grigoru Dimitrovovi se vůbec nelíbí tenisové poměry v jeho rodné zemi. Tak trochu na protest se podruhé v řadě nezúčastní domácího turnaje v Sofii. „Je to soukromý turnaj. Ať radši pořádají více futurů,“ radí světová devatenáctka bulharským tenisovým funkcionářům. Možnou inspiraci mohou najít u nás v Česku, kde je pro domácí tenisty připraveno velké množství turnajů.

Podnik Sofia Open se bude v nadcházející sezoně konat již počtvrté v řadě. Nejlepší bulharský tenista posledních let Grigor Dimitrov však startoval na domácí půdě zatím pouze jednou. Minulý rok si došel před vlastními fanoušky pro titul, když porazil ve finále Belgičana Goffina.

Dimitrov však letos v Sofii chyběl a nyní je jasné, že bulharská tenisová jednička nezavítá do své domoviny ani v příštím roce. Bývalé světové trojce se vůbec nelíbí poměry v bulharském tenise a Sofia Open označil za „soukromý turnaj“. „Rozhodl jsem se hrát raději v Rotterdamu a Acapulcu,“ prozradil Dimitrov své plány v rozhovoru pro bulharskou televizi bTV.

„Tenhle turnaj v Sofii nepřinesl bulharskému tenisu za poslední léta nic dobrého,“ vysvětluje jediný bulharský tenista v TOP 250 světového žebříčku. Dimitrov zároveň apeluje na místní tenisovou federaci. „Zorganizujte raději více futurů a challengerů. Nedávejme šanci jen ATP hráčům, ale také domácím tenistům,“ vzkazuje Dimitrov.

V letošním roce se na území Bulharska totiž uskutečnil jediný mužský turnaj kategorie futures, a to v polovině května v Sozopolu s dotací 15 000 $, challenger ani jeden.

Sedmadvacetiletý Dimitrov se domnívá, že právě pořádání menších turnajů je ta správná cesta, jak vychovat kvalitní mladé tenisty.

Tento model zvolil Český tenisový svaz, který ve spolupráci s Vojtěchem Fléglem organizuje šňůru venkovních i halových turnajů. „Turnaje pořádáme, aby nemuseli naši tenisté létat pro body daleko do zahraničí,“ vysvětluje Flégl.

Podobnou cestou by se nyní měl vydat i bulharský tenis – alespoň podle Grigora Dimitrova.